Очаква се цената им да стигне общо над 4,8 млн. долара

Осем от луксозните и персонализирани часовници на легендата на „Формула 1” Михаел Шумахер отиват на търг. Очаква се да бъдат продадени за общо над 4,8 млн. долара, съобщиха Си Ен Ен и БГНЕС.

Редките часовници първо ще бъдат изложени в Ню Йорк през уикенда на „Гран при" на Маями, а след това търгът ще се състои в Женева, Швейцария, на 13 май, според аукционна къща „Кристис".

Семейството на Шумахер има множество часовници, събирани от шампиона през годините, и „наскоро реши да се раздели с някои от тях, тъй като смята, че колекционерите ще могат да оценят истинската стойност на експонатите", заявиха от аукционната къща. Колекцията ще бъде част от традиционен търг за редки часовници.

Само за единия часовник на Шумахер, който е платинен, се очаква да бъде продаден за до 2,2 млн. долара. Други два се очаква да бъдат продадени за 440 000 долара и 280 000 долара.

Сред колекцията е часовник от бяло злато, поръчан като персонален подарък за седемкратния победител в световния шампионат на „Формула 1” от ранния му ментор и бивш изпълнителен директор на „Ферари“ Жан Тод. Подарен на Шумахер на Коледа 2003 г., характеристиките му са посветени на шестте победи в шампионата, които той е постигнал до онзи момент. Циферблатът е заобиколен от шест звезди, а на него са изобразени известната емблема на „Ферари” с танцуващия кон и червената състезателна каска на Шумахер.

Платиненият часовник също е подарък от Тод, но за следващата Коледа. Така че въпреки че има сходни характеристики, на циферблата са изобразени символи, които представляват седмия шампионат, спечелен от Шумахер.

Прототип на часовника е продаден през 2003 г. в полза на фондацията на Парижкия мозъчен институт, на която Шумахер и Тод са членове-основатели, според аукционната къща.

Шумахер получи тежка мозъчна травма по време на ски инцидент през 2013 г. Оттогава той не се е появявал публично, но съпругата му Корина заяви в документален филм на Netflix от 2021 г.: "Живеем заедно вкъщи. Провеждаме терапия. Правим всичко възможно, за да направим Михаел по-добър и да се уверим, че се чувства комфортно".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase