Това сочи ново проучване на специалистите от Калифорнийския университет

Бебетата на големите бели акули предпочитат плитки води, в близост до брега, сочи ново проучване, цитирано от ДПА. Изследването е публикувано в изданието „Фронтиърс ин марин сайънс“ (Frontiers In Marine Science). 

За целите на проучването специалистите от Калифорнийския университет маркират със сензори 22 големи бели акули на възраст между една и шест години край плаж до Санта Барбара. Оказва се, че малките екземпляри се събират на около един километър от брега. Там водата е дълбока до 10 метра, а температурата е между 16 и 20 градуса Целзий. Пребиваването в близост до бреговете е начин да избегнат хищниците, а по-топлата вода подпомага растежа им, казват учените.

Данните, събрани от изследователите от сензорите и подводните апарати, се комбинират с помощта на изкуствен интелект, за да определи средата, която малките акули предпочитат. Така експертите установяват, че тези екземпляри ловуват на най-големи дълбочини около зори и здрач, хранят се със скатове и различни дребни риби. Най-близо до повърхността на водата се придвижват следобед, когато слънчевата светлина е най-силна. Според учените това вероятно се случва, за да повишат телесната си температура, предава БТА. 

„Температурата на водата е ключов фактор, който довежда потомството на големите бели акули в близост до брега на плажа“, каза Емили Спърджън от  Калифорнийския университет, част от научния екип.

„Това е едно от най-мащабните и подробни изследвания по рода си“, каза главният автор на проучването д-р Кристофър Лоу, професор в Калифорнийския университет.

Изследването може да помогне за защитата на тези водни обитатели. Международният съюз за опазване на природата класифицира голямата бяла акула като застрашен от изчезване вид, припомня ДПА.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анна Владимирова, БТА