Изчисленията на Центъра за изследване на демокрацията показват възможно понижаване с 25% до 2030 г.

Не се очаква стремглав скок в цената на електроенергията. Изчисленията ни дори показват възможно понижаване с 25% до 2030 г. при моделиране на енергийната система и разумни управленски решения. Това каза в ефира на „Твоят ден“ Ремина Алексиева, анализатор в програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Рискове и ползи от отлагането на либерализацията

„Финансовото състояние на Фонд „Сигурност“ в енергетиката е сериозен проблем. Той има ролята на буфер, който управлява процеса по преход към либерализиран пазар. Може да бъде използван за подкрепа на уязвимите потребители чрез компенсации - това са енергийнобедните, които имат нужда от помощ при плащане на сметките за ток. Така евентуален скок на цените ще бъде туширан от Фонда. Средствата в него идват от продажбата на въглеродни квоти. Има моментен спад в цените им, което може да е причина за дефицит. Месечните приходи от производители на електроенергия, включително от ВЕИ, също са част от бюджета му“, обясни тя.

Според нея КЕВР изчаква подаване на информацията на производителите на електроенергия, за да вземе решение за регулирана цена. „Не бихме очаквали процедурно да има промяна в цената на тока. Отлагането на либерализацията значи изкуствено поддържане и субсидиране на въглищната електроенергия, която не е финансово рентабилна“, посочи Алексиева. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase