Целта е да се покажат способностите на Втора механизирана бригада

Тактическо учение „Тракийски воин - 24“ се проведе на учебния полигон „Корен“ край Хасково. Хиляди участници от няколко вида сили на армията демонстрираха уменията си. Това е най-голямото учение за тази година на нашата армия. Целта е да се покажат способностите на Втора механизирана бригада, но в него имаше и международно участие.

С над 90 000 войници: Завършва най-голямото учение на НАТО от Студената война насам

За първи път във вторник, по време на обучението, беше показана американската реактивна система „Хаймарс“, която обаче няма да бъде на разположение на българската армия скоро. Включиха се и военновъздушните сили с два самолета Су-25К.

Идеята на учението е за пореден път да бъде стикована работата на многорационалните сили в рамките на НАТО. Различното този път е, че то е изцяло под българско командване. Провеждащите са изразили удовлетворение от видяното и надежда, че всичките нови системи, които са ползвали по време на процеса, ще бъдат на въоръжение в българската армия.


„Експериментирахме с нови елементи - като сателитна система за командване и управление, базирана на Starlink. Също така и полева система за пренос на глас и данни, с която управлявахме формированията”, обясни полк. Ивайло Иванов.

„Това е част от процеса на НАТО по усилване на Източния фланг. Това е ценен етап, тъй като това е надграждане на способностите както на италианската бойна група, на българското формирование, така и на командването на сухопътните войски като щатна дивизия”, допълни заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase