За какво да следим при кожни раздразнения и как да се справяме в специфични ситуации?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, а тази на бебетата и малките деца е ясен индикатор за здравето и спокойствието им. Новородените бебета имат нежна кожа, която има своите специфични нужди. Изключение не правят и децата. Как да се грижим за кожата на мъниците, за какво да следим при кожни раздразнения и как да се справяме в специфични ситуации?

Това ни разказа д-р Зорина Петрова по време на лекцията „Грижа за кожата при бебета и малки деца“, която бе част от първото целодневно Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители.

Фармакологът д-р Петрова е завършила Медицински университет – София. До 2000 г. е преподавател в Катедра по фармакология и токсикология на Медицински университет – София. Занимава се с преподавателска и научно-изследователска дейност и продължава работата си в областта на лекарствената терапия.

Тя ни разказа защо следва да обръщаме специално внимание на бебешката кожа.

А именно, заради специфичните й особености, сред които:

Развитието: При бебешката кожа все още не са се формирали пълноценно всички структури

Хидратация: По-голямо съдържание на вода определя и по-голямата пропускливост

Метаболизъм: По-ниска активност на жлезите в кожата (потни, мастни)

Защита: Намалена продукция на меланин

Д-р Петрова е категорична, че не е нужно ежедневно да къпем новороденото. В най-общия случай всъщност къпането на бебета е хигиенен ритуал, но с добавена стойност. А когато не къпем, почистваме:

· Генитална област

· Вратлето

· Ръчичките

· Всички гънки по тялото

Повече за това какви са правилните стъпки, козметика и начини да подхранваме и предпазваме нежната бебешка и детска кожа – вижте във видеото горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.