От МЗ уточняват, че целта е да се постигне по-равномерно разпределение на работата за по-справедлив достъп

От следващият петък трябва да заработи новата система за освидетелстване от експертно лекарски комисии. Според промяната вече ще има система за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК. Броени дни преди старта, лекари споделят, че не знаят как ще работят с пациенти от други градове. А от Здравното министерство уточняват, че целта е да се постигне по-равномерно разпределение на работата на комисиите, с което да се гарантира по-справедлив достъп. 

За Минчо Коралски основният проблем, който трябва да бъде решен, не е в случайното разпределение на случаите, а в това да има достатъчно комисии, с достатъчно мотивиран състав.

 "Този принцип на случайното разпределение, ако е взаимстван от съдебната система, едно е да има случайно разпределение на делата вътре в рамките на един съд. Тоест дали човек ще се яви в зала 3 или зала 4, когато става въпрос за Районния съд няма никакво значение, по съвсем различен начин стои въпросът тогава, когато това случайно разпределение се разпростира върху територията на цялата страна", посочи Минчо Коралски, бивш директор на Изпълнителна агенция за хората с увреждания.

Някои болници у нас все още не са разкрили свои ТЕЛК

Повече от две години доктор Вергиния Тодорова работи в ТЕЛК Монтана, а в момента е неин председател. Според нея новата система за случайно разпределение на случаите няма да забърза процедурата по издаване на решенията и дори очаква затруднения.

Сподел, че още няма яснота напълно по новата система, но има определени указания. "Как ще бъдат уведомявани лицата за допълнителни документи, дали наистина ще има разглеждане само по документи или и възможност за преглед на пациент от друго населено място, което в някои моменти е по-скоро не задължително. Къде ще бъде заверявано едно готово решение, защото ако човекът е от Пловдив или от Стара Загора къде ще бъде връчено", попита тя.

В понеделник предстои национално обучение за картотеката на ТЕЛК, от което лекарите очакват да разберат какви досиета ще получават и как ще се случва обработването на документи.

Коралски на свой ред пояснява, че целта не е системата да се нагоди към хората с увреждания, каквато е практиката във всички страни, ние искаме хората с увреждания да се нагодят към системата.

От МЗ уточниха, че електронната система за случайно разпределение на случаите вече е готова.

По данни на Здравното министерство към момента 30 лекари са преминали физическо обучение в НЕЛК, а други 78 – дистанционно обучение. През следващата седмица предстоят още обучения. Така над 120 медицински лица ще бъдат обучени и ще работят в новоразкритите 67 комисии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase