То бе съпроводено с мълчалив протест

С мълчалив протест пред съда в Пазарджик започна делото за убийството на 21-годишния Ангел Запрянов. Престъплението предизвика голям обществен отзвук и серия от протести в града.

Близки и приятели на убития младеж се събраха преди заседанието и поискаха промени в Наказателния кодекс и най-строгото наказание за извършителя на тежкото престъпление.

9 месеца по-късно: Започва делото за убийството на 21-годишно момче от Пазарджик

Днес за първи път очи в очи се срещнаха в съда родителите на убития Ангел и подсъдимия Никола Райчев. "Не може хладнокръвно да отидеш да убиеш човек умишлено. Той е имал време да размисли и се е върнал за нож. Значи с тази умисъл е тръгнал. Не може с лекота да убиеш човек и после да си живееш спокойно", заяви майката на Ангел Михаела Здравкова.

Ножът, с който е извършено убийство преди 9 месеца още не е открит. 18-годишният Никола намушкал два пъти Ангел посред бял ден пред десетки свидетели, които ще бъдат разпитани в началото на юли. Мотивът - ревност.

"Няма такова обвинение да е действал под афект. Той може да лансира такава теза, негово процесуално право е, но въпросът е доколко ще бъде достоверно", обясни Кръстьо Кърпаров, адвокат на родителите.

"Убийството е предумишлено и деянието представлява убийство по особено мъчителен начин за жертвата", посочи наблюдаващият прокурор Георги Кацаров.

Защитата не е съгласна с обвинението. "Доказателствата, които е събрало обвинението, за мен не говорят за умисъл", заяви Емануил Профиров, адвокат на подсъдимия. И поиска Никола да бъде да бъде освободен под домашен арест. Съдът отказа.

Протестиращите поискаха промени в Наказателния кодекс и най-тежкото наказание - доживотен затвор.

Родителите на убития в Пазарджик младеж: Няма живот след това нещо

След престъплението Никола успял да избяга, и в последствие бе задържан на Централната гара в София. Срещу него е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, извършено с особена жестокост. „Настояваме за справедливост. Настояваме за доживотен затвор, най-малкото, което искаме да има. Ако излезе след 15 години, което е най-лошият сценарий, той ще излезе още по-опасен и какво ще стане, някой друг човешки живот ли ще отнеме”, заяви Петя Александрова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase