Заявлението му беше депозирано в деловодството на парламента

Второ редовно заседание и само час работа. Въпреки това, 60 минути се оказаха предостатъчни на новите 240 да възобновят стари традиции - а именно скандалите. Поводът за острия тон в пленарната зала стана оставката на Христо Иванов. Той я входира в деловодството на парламента още след края на клетвата си.

ИТН атакуваха бившият съпредседател на ПП-ДБ и го обвиниха за промените в Конституцията. В спора обаче се включиха доскорошните съпартийци на Иванов. Лична защита дойде от Кирил Петков, който благодари и определи Иванов като диалогичен.

В крайна сметка, с пълно мнозинство, депутатите приеха оставката на Иванов, а неговото място в парламента ще заеме Стоян Михалев.

Още в първите минути на третия работен ден на депутатите, страстите в пленарната зала се нажежиха до червено. Тон дадоха от ИТН. „Много е хубаво, че 50-ото НС ще започне с нещо наистина полезно и то е да махне Христо Иванов. Заради неговите комплекси и фиксация българската Конституция беше направена на създарма. С този акт, който ще направим, изхвърляйки Христо Иванов, Слава Богу по негово желание, този парламент ще има една идея по-добра компетенция”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Думите на Тошко Йорданов предизвикаха бурни реакции. „Йорданов, Вие на Христо Иванов не можете и камъче в обувката да му бъдете, щото няма да ви усети. Толкова сте малък. И след това, което направихте не мога да разбера с какъв кураж продължавате да излизате тук. Поне в зала не сядайте в скута на Пеевски. Вашият единствен план е да си напълните джобовете със жълти стотинки”, отвърна Манол Пейков от ПП-ДБ.

„Явно Манол Пейков ще играе ролята на Искрен Митев в този парламент и мисля, че комисията на психично болните този път трябва да я направим наистина постоянна и ние, като парламентарна група, ще я подкрепим”, допълни Йорданов.

Размяната на реплики обаче не спря до тук. „Аз искам всички тук да застанем на висотата на тази трибуна и да благодарим на Христо Иванов. Той беше един диалогичен народен представител, с който всички сме имали възможност да работим. За мен беше чест да бъда рамо до рамо с него. Ако всеки народен представител направи промяна в България с размера на тази, която Христо Иванов направи, България ще бъде различна държава”, категоричен беше Кирил Петков от ПП-ДБ.

„Истинското променено лице на Христо Иванов знаете ли кое е? Той, вие, Асен Василев, този на първия ред, който беше ротационен премиер. Всъщност вие бяхте аватарите на Пеевски и на Борисов”, каза Станислав Балабанов от ИТН.

„Никога не съм ви казвал личното си мнение, че вашият лидер е еднолично виновен за чалгизацията на българското общество в последните 30 години, защото представлявате български граждани. Нямате право на това поведение спрямо Христо Иванов, спрямо ПП-ДБ, които имат по-висок изборен резултат от вашия”, подчерта Йордан Иванов от ПП-ДБ.

„Представете си как изглежда Народното събрание извън тази зала. Има хора, които ни гледат. Нека да не принизяваме нивото на най-високата трибуна в България”, призова Борислав Гуцанов от БСП.

В крайна сметка страстите утихнаха и с 225 гласа "за" депутатите приеха оставката на Христо Иванов.

Още по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase