Те са действали на територията на Дупница, София, Сандански и Марикостиново

Районната прокуратура в Благоевград предаде на съд цяло семейство - мъж, жена и сина им. Те са обвинени в измами с цел имотна облага в особено големи размери. Това съобщиха от обвинението.

Тримата обвиняеми са безработни. Бащата и синът са криминално проявени, майката е осъждана за държане на наркотици. Те умишлено заблудили няколко души с користна цел. Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич.

Тримата обвиняеми често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда. Твърди се, че обвиняемите ощетили няколко граждани на обща стойност 597 785 лева.

Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно

Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице. Жената е обвинена и за документно престъпление. През м. януари 2023 г. в гр. Благоевград тя съставила неистинска запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Тя употребила въпросния документ с цел измама.

Обвиняемите предлагали „услугите“ си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.

Mъж, обвинен в насилие и побои над жени, e задържан за убийството на една от тях

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда. Получените от тях суми не са били възстановени. Предстои делото да продължи в съда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase