На изслушване по темата беше Калин Стоянов

В основна тема в парламента в петък се превърна появяването преди дни на Евелин Банев. Пред депутатите вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че вероятно Брендо се е прибрал с малкия частен самолет, който през 2022 година изненадващо беше изоставен на летище край Търговище.

Стоянов обясни, че в МВР има информация, че издирваният в продължение на години Банев е влязъл в страната в периода от март до юни 2022 година. Една от хипотезите - най-вероятно това се е случило със самолетът. И по конкретно - малкият частен самолет, който беше засечен да прелита през няколко европейски държави, а после изоставен край Търговище. По думите на Стоянов са задържани двама души, които са били в близост до машината, а предположенията са, че най-вероятно те са помогнали на Брендо. Стоянов атакува бившия вътрешен министър Бойко Рашков и го обвини в бавна реакция.

Първо по NOVA адвокатът на Брендо: Абсурдно е да се твърди, че е кацнал в България на изоставено летище

Първи с питане започнаха от „Възраждане” по чието искане дойде министърът. „Работят ли българските служби, или покровителстват лица от ъндърграунда”, попита Цвета Рангелова.

От отговора стана ясно - има хипотеза как Брендо се е озовал в страната. „Той е влязъл на територията на България в периода от края на месец март до началото на юни 2022 година”, коментира Стоянов.

Той направи връзка каква е била евентуалната логистика: „Това е свързано и с обстоятелствата около самолета, който по времето на тогава действащия вътрешен министър Бойко Рашков, беше преминал през няколко европейски държави и кацнал в района на Търговище. Тогава ние разбрахме, че е имало получено късно обаждане, но заради лошото време не са били взети мерки”, каза Стоянов.

От ГЕРБ напомниха, че по това време Калин Стоянов е бил начело на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност”. „Какви действия са извършени от вас и от ГДБОП”, попита Христо Терзийски.

„Докато г-н Рашков изчакваше да се оправи времето, предприехме необходимите оперативни действия. Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство”, обясни вътрешният министър.

Постоянен арест за Евелин Банев-Брендо

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” отговориха на атаката: „Какви бяха стъпките на МВР в последната седмица, за да се установи защо това е допуснато”, отправи питане Лена Бориславова.

„Може би нямаше да се налага да водим това разследване в продължение на две години, ако тогава времето беше хубаво”, посочи министърът.

Думите на Стоянов ядосаха Бойко Рашков. Бившият силов министър обясни - самолетът не е бил засечен от радарите, а обстоятелствата около него били изяснени дни след откриването му.

„Този фалшив героизъм трябваше да бъде много по-рано проявен, тези хора да бъдат установени, а не сега тук да ни се представят като някакви Шерлок Холмовци, които са открили кой знае какво. Не чухме изобщо бил ли е Брендо в самолета, който е кацнал през юни 2022 година, или не”, беше позицията на Рашков.

От БСП попитаха дали Евелин Банев вече е разпитван. „Величие” постави въпроса къде е бил той в последните години. От „Има такъв народ” допълниха с въпроса защо се предава сега.

„МВР има ли информация за реалните мотиви на Евелин Банев, който е просто Брендо за Лена Бориславова, да влезе със самолет в България и след това да се предаде точно сега”, попита Тошко Йорданов.

„Нямам този отговор - защо точно сега се е случило, освен ако той по някакъв начин не е усещал, че евентуално хората, които са му помогнали, на нас вече са ни ясни”, каза Стоянов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.