В социалните мрежи има призиви да се оставя купичка вода за бездомните животни

Следващите два-три дни синоптиците прогнозират горещо време. Предвижданията са, че температурите ще доближат 40 градуса. Освен на хората, жегите се отразяват зле и на домашните ни любимци. Това потвърждава и Петра, която разхожда своя дакел в Софийския парк "Дружба".

„Бъфи по принцип много обича слънце и за нас жегите не са проблем. Когато започне да диша по-тежко и започне да иска повече вода, това е сигнал, че трябва да я приберем. Опитваме се да я извеждаме сутрин рано или по-късно вечер, винаги ѝ носим вода”, каза Петра. 

До 35 градуса през почивните дни

Според нея, в парковете трябва да има повече фонтани с прясна вода. „Само в няколко столични парка са ми попадали по един-два фонтана, но със сигурност може повече”, обясни Петра Куртева.

Ветеринарите съветват стопаните да наблюдават домашните си любимци за симптоми на топлинен удар. 
„По обедните часове никак не е удачно да бъдат разхождани питомниците, защото шансът от топлинен удар при тях е много по-голям, отколкото при нас. Един от основните симптоми е, когато кучето не отговаря на команди, по-лениво, по-сънливо е, започва да отделя повече слюнка. В тези случаи, стопанинът трябва да отведе своя домашен любимец на по-сенчесто място, трябва да намокри лапички, коремче. Възможно най-бързо трябва да стигне до ветеринарен лекар”, каза Ивет Георгиева – главен лекар във ветеринарна клиника.

За дивите животни в Софийския зоопарк служителите приготвят специални разхладителни лакомства.
„Обикновено това са храни, които влизат ежедневно в менюто. Ние просто им помагаме, предоставяйки различни лакомства под формата на така наречен сладолед. Правим бани, душове, ежедневно и по този начин помагаме на животните да преодолеят по-лесно жегите”, каза Анита Цветанова, която е ръководител сектор „Хранене” в столичния зоопарк.

А в социалните мрежи хора и групи призовават да оставим купички с вода за бездомните животни. 

Стажант-репортер: Екатерина Кацарска

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase