Разговор с Явор Пейчев, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

Очакванията за балон се създават благодарение на ръста на цените на имотите в последните години, както и на толерантното поведение на банките. Ръстът на цените на недвижимите имоти, е обусловен и от ръста на средната работна заплата. Ако преди година на пазара в софия е имало 18 хиляди имота, днес има около 16 хиляди. Българинът обича да инвестира своите спестявания в имоти. Това коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS изпълнителният директор на агенция за недвижими имоти „Имотека” Явор Пейчев.

Как Варна изпревари София по поскъпване на имотите

По негови думи всяко едно нещо у нас поскъпва, включително и недвижимите имоти. „Имоти си купуват хора, които имат добри работни позиции, които са с добри заплати, такива, които имат постоянни доходи и допълнителни спестявания”, посочи още Пейчев.

Има ли балон при цените на имотите в България

Той обясни, че според Доклада на Агенцията по приходите, се наблюдава ръст на броя на сделките в София, Варна и Бургас, както и че има ръст в броя на ипотеките, поради желанието на хората да спестяват парите си в недвижими имоти, за да не се обезценят от инфлацията”, каза още Пейчев.

„Една тенденция, която се настани крайно след ковид кризата е, че хората обичат да купуват добре обзаведени апартаменти в хубавите квартали, без да губят време в работни дейности, както и къщи в покрайнините на града”, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase