Ще стихне ли напрежението

Втори ден от протеста на фармацевтите. Повод за недоволството им стана проектонаредба на Здравното министерство, която предвижда промяна при отпускането на лекарства по Здравната каса.

Фармацевтите припомнят, че нямат право да слагат надценки на медикаменти, които НЗОК заплаща изцяло. Тези лекарства стават все повече и затова хората от бранша прогнозират масови фалити на техни колеги, чиято дейност е свързана именно с Касата.

По-рано в четвъртък от бранша се срещнаха със здравния министър. Все още обаче консенсус не е постигнат. Разговорите ще продължат и утре. Ако скоро не бъде намерено решение, НЗОК няма да може да плаща на аптеките заради ограничения си финансов ресурс. Оттам предупреждават, че към края на месеца плащанията към аптеките за лекарствени продукти, покривани 100% от НЗОК, ще достигне до близо 94% от общия бюджет за това перо.

Национален протест на аптеките заради промени в изписването на лекарства

„Търси се вариант, който би бил стабилен. Заплащане по начина, който е бил до 1 март. И да се предотврати възможността за изкуствено издаване на много рецепти за вдигане на заплащането”, каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„След като извършим анализа на изпълнението на бюджета, можем да търсим възможности за разблокиране на резерва. Дотогава ръководството на НЗОК няма как да прогнозира необходимите средства и да разчита на резерва на НЗОК”, заяви Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase