Събитието беше по повод националния празник на страната

По покана на Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия у нас, Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил присъства на тържествен прием в посолството на страната, съобщават на сайта на Българската патриаршия. 

Патриарх Даниил присъства на прием в посолството на САЩ

"Светейшият патриарх бе поздравен от Нейно Превъзходителство за неговия избор и интронизация за предстоятел на родната ни Църква. От своя страна патриарх Даниил изтъкна добрите отношения между България и Монголия, и изрази желание за повече съвместни срещи, разговори и инициативи между дипломатическата служба и Българската православна църква", се казва в съобщението. 

В него се уточнява, че "на тържественото събитие присъстваха Н. В. цар Симеон II, множество политици, посланици и общественици". Патриарх Даниил бе придружен на приема от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод.

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

Както писа БТА, задачите са много, защото главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов, каза пред журналисти на 1 юли новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Димитрина Ветова, БТА