"Не смятам, че България трябва да излезе от ЕС, но мисля, че еврозоната не функционира добре", каза Вулджев

„Смятам, че не бива да има референдум за тези неща – всеки един, който е срещу ЕС, да си взима шапката и да си ходи. Приемането на еврото е в основата на ЕС”. Това каза бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов в предаването „Челюсти” по повод възможностите България да бъде приета в еврозоната през следващата година. 

Управителят на БНБ: Приемането на еврото през 2025 година е възможен сценарий

Икономистът Георги Вулджев не споделя това мнение. „Еврото се превръща в основна част от европейската интеграция, но това не означава, че самите страни членки не могат да критикуват или да изразяват различни мнения. Не смятам, че България трябва да излезе от ЕС, но мисля, че еврозоната в сегашната си форма има много икономически проблеми и не функционира добре”, каза Вулджев и допълни, че преди да бъде реформирана, ние не може да извлечем никакви плюсове.

В отговор Дацов каза – „Това е като да търсиш съвършената жена, накрая си умираш като стар ерген. Тезата за съвършенството на света около нас е като да търсиш съвършената жена. Живееш при мама, прибираш се в жилището на родителите си, като се обърнеш назад виждаш, че времето ти е минало и ти си един пенсионер”.
Вулджев се защити като каза, че не говори за съвършенство, а за очевидни проблеми. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.