Проведохме откровен разговор, каза той

"Нямаме разминаване с ДБ. Проведохме откровен разговор, щастливи сме, че говорихме с „Демократична България”, защото обсъждането беше професионално, а не емоционално". Това заяви Тошко Йорданов от ИТН след среща с представители на "Демократична България".

"Като цяло имаме общи цели в борбата с корупцията. Имаме и различия", допълни Йорданов.

Той смята, че предложената от ПП-ДБ декларация трябва да бъде ревизирана. От ИТН са предложили да направят управленска програма и в резултат на нея да искат малко отлагане на втория мандат в разумен срок – три месеца.

ГЕРБ-СДС след срещата с ПП-ДБ: Няма да участваме в мнозинство за правителство с втория мандат

„Ако след 10 дни Конституционният съд излезе с текста, че поправките в Конституцията са противоконституционни, това обезсмисля 1 и 2 точка от написаното. Като цяло нямаме разминаване с ДБ. Ако искат да я ревизират, тя трябва да е приемлива и за нашата парламентарна група”, обясни Йорданов. 

„Възраждане” след срещата с ПП-ДБ: Имаше само представители на „Демократична България”

Всички сфери са свързани, наивно е да се смята, че само работата в правосъдната система ще оправи останалите сфери, допълни председателят на ПГ на ИТН.  

За ИТН „червена линия” е предлагането на изцяло нов Закон за съдебната власт към настоящия момент, преди очакваното решение на Конституционния съд. Изключително голяма част от разпоредбите на Основния закон в момента са атакувани в Конституционния съд. Те имат разбиране за другите точки и ще искат да ги ревизират.

ИТН и ДБ са коментирали избора на членове на Комисията за противодействие на корупцията, но за да се реализира той, трябва да бъде избран омбудсман. Според ИТН тримесечният срок за този избор, предложен от ПП-ДБ, е нереалистичен и не може да бъде спазен.

Иван Иванов, БСП: Декларацията на ПП-ДБ да е основа за разговори за правителство 

По точката за промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали и публично оповестяващи информация за нарушения, те смятат, че има нужда от промени, но трябва да се гледат конкретни предложения. От партията на Слави Трифонов заявиха, че са против работата на парче.

Относно закона за личния фалит - Закона за несъстоятелност на физическите лица те искат уточнение на текстовете, да бъде обсъдена подсъдността на тези производства и дефиницията на добросъвестен длъжник, за да не се засяга гражданският оборот и правата на кредиторите. „Иначе и по тази точка имаме съгласие и можем да работим по нея заедно”, заявиха от ИТН.

От ИТН заявиха, че ако „Демократична България” започнат да търсят мнозинство за управленска програма, биха имали тяхната подкрепа. „Разговорът беше експертен”, обобщиха от ИТН.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.