Вижте защо трябва да бъдат приемани хранителни добакви

Окислението на биоактивни молекули, което е процес, случващ се под влиянието на свободните радикали, води до нарушаване на тяхната структура и функция. Особено уязвими са протеините, клетъчните мембрани и органели, ДНК и други важни за тялото биологични вещества. Превалирането на окислителните процеси, води до натрупване на оксидативен стрес, който е отговорен за развитието на различни заболявания и състояния.

Антиоксидантите са молекули, които предотвратяват окислението на други вещества като неутрализират свободните радикали и намаляват вредното им въздействие върху клетките и белтъците в тялото.

Какви са техните функции?

1. Неутрализиране на свободните радикали - те извършват тази основна за тях функция чрез химически реакции на донорство на електрони, с които стабилизират реактивните молекули на радикалите. По този начин те възпрепятстват по-нататъшното им действие.

2. Предотвратяват оксидативния стрес - свободните радикали са полезни в определени дози, тъй като са отговорни за стимулация и “тренировка” на имунната система. Когато обаче започне да се нарушава баланса между свободни радикали и антиоксиданти, в тялото се натрупва оксидативен стрес. Той е отговорен за развитието на множество възпалителни и хронични заболявания.

3. Помагат за поддържане на клетъчното здраве - активността на антиоксидантите е отговорна за поддръжката на клетъчния интегритет и структурата на биоактивните вещества като липиди, белтъци, ДНК.

Видове естествени антиоксиданти:

Те се делят на две големи групи - ензимни и неензимни антиоксиданти.

Ензимните аниоксиданти са вещества, които се синтезират в тялото и изграждат основната антиоксидантна защита на тялото. Примери за такива са :

Супероксид дисмутаза - преобразува супероксидните радикали във водороден пероксид и кислород.

Каталаза - участва в химическия разпад на водородния пероксид до вода и кислород.

Глутатион пероксидаза - редуцира пероксидните аниони до вода, с помощта на глутатиона.

Естествените антиоксиданти са тези, които се срещат в природата и много често, по същество, представляват есенциални микронутриенти като витамините и минералите.

Те се наричат още неензимни антиоксиданти.

Най-основните и с най-голямо значение са:

Витамин С - водоразтворим витамин, срещащ се цитрусите, горските плодове и редица други растителни храни. Той е незаменимо вещество за нашето тяло и изпълнява множество функции, една от които е тази на мощен универсален антиоксидант.

Витамин Е - мастноразтворим витамин, отново универсален антиоксидант. Среща се в ядките, семената, спанака и други. Витамин С и витамин Е са взаимосвързани, тъй като се възстановяват взаимно от неактивните си редуцирани форми.

Бета Каротин и витамин А - бета каротините са вещества, които са прекурсори на витамин А. Той представлява незаменимо вещество, важно за функциите на имунитета, зрението и участва в процесите на деактивиране на някои радикали. Среща се в сладките картофи, морковите, тиквата, кайсиите.

Селен - важен микроелемент, който служи за кофактор на различни ензими, които по функционалното си естество за антиоксиданти. Среща се в големи количества в бразилските орехи, морската храна и зърнените култури.

Цинк - важен за антиоксидативния потенциал на организма, както и за функциите на имунитета. Среща се в морските деликатеси, ядките и семената.

Всички тези витамини и минерали представляват незаменими за тялото вещества, които човек трябва да си набавя от храната или с помощта на хранителни добавки, за да функционира и съществува.

Съществуват и други природни вещества, които имат антиоксидантен потенциал, но не са незаменими и може да съществуваме и без тях.

Най-големите групи от подобни натурални съставки са:

Полифенолите - срещат се в много плодове и зеленчуци, чайове, кафе и имат както антиоксидантни, така и противовъзпалителни качества.

Флавоноидите - представляват вещества, които са от групата на полифенолите и се срещат в различни плодове, зеленчуци и билки, като притежават противовъзпалителни, противовирусни и противоракови свойства.

Антоцианини - те са вещества, отново с полифенолна природа, които са отговорни за специфичните червени, сини, лилави цветове на някои плодове и растения. Имат силен антиоксидантен ефект.

Съществуват още множество вещества с растителен произход, които се борят активно със свободните радикали, като все пак основните и задължителните, които трябва да присъстват в нашата храна са витамините и минералите.

Останалата част от антиоксидантната защита на тялото се изгражда посредством сложни взаимозависими химически реакции на превръщане на молекули и окислително-редукционни процеси, в които участват както ензимните така и неензимните антиоксиданти.

Кога е важно да приемаме хранителни добавки - антиоксиданти?

Приемът на хранителни добавки, в които се съдържат вещества с антиоксидантна природа, каквито са витамините и минералите е важен тогава, когато тялото ни дава знак за наличието на дефицити на тези съединения. Освен антиоксидантното си действие, те изпълняват и редица други важни за тялото функции и тяхната липса или недостиг водят до появата на разнообразни симптоми като понижен имунитет, възпалителни заболявания и други.

Освен това, приемът на витамини и минерали с антиоксидантно действие може да подпомогне естествения имунитет в периоди на повишен риск от заболявания - като пролет, есен и епидемиологични обстановки. При хора, които извършват тежък физически или умствен труд, спортисти или такива, които водят неприродосъобразен начин на живот, антиоксидантните хранителни добавки са пръв приятел в борбата с повишения оксидативен стрес.