Подробности от Венцислав Станков от синдикат „Огнеборец”

Има проблеми с осигуряване на безопасните условия на труд на служителите в Пожарната. Това обяви в предаването „Здравей, България” Венцислав Станков от синдикат „Огнеборец”.

„Има проблем със защитните облекла. Такива последно бяха осигурени през 2012-2013 г. Имаше две обществени поръчки за по 2400 облекла за гасене на горски пожари. Експлоатационните им качества са за пет години. След това имаше обществена поръчка, която пропадна. Моите колеги са облечени кой с каквото има”, заяви Станков.

По думите му има разработени нови образци на облекло за пожарникари от пет години насам. Но от МВР още не могат да обявят обществена поръчка за закупуване на тестови модели, които служителите да пробват и да кажат дали им вършат работа. 

"Имаме разработени нови образци на облекла от 5 години, още МВР не може да обяви обществена поръчка за закупуване", посочи Станков.

Вътрешният министър Калин Стоянов прехвърли отговорността на фирмите изпълнители. "Не мога да поемам отговорност и да обяснявам защо някой преди мен не е осигурявал необходимото облекло. МВР не бави обществените поръчки. Забавянето става в резултат на обжалването от страна на фирмите", заяви от своя страна вътрешният министър Калин Стоянов. 

4 от петте фронта на пожара в района на Воден и Голям Дервент са овладени (СНИМКИ)

Сега огнеборците предпочитали да работят с тениски, защото телата им прегрявали. Това обаче е много опасно, отбеляза Станков. „Не бих го препоръчал на никого. Това е нарушение на безопасните условия на труд”, заяви още той.

Тъй като са изтекли експлоатационните показатели на облеклата, те трябва да минат през лабораторно изпитване. Ако са годни, трябва да им бъде издаден сертификат. Ако лабораторията каже, че не са годни, трябва да бъдат заменени с нови.

Станков обясни, че цената на един нов хубав защитен екип за пожарникар е между 700 и 900 лева. „Сега трябва да се закупят около 5 000 облекла. За да се подменят регулярно, трябва годишно да се купуват минимум по 1100-1200. Това е само за горските пожари. По същия начин стои въпросът и с облекла за пожари в закрити помещения”, заяви Станков.

Станков заяви, че последните години е закупена доста техника за гасене на горски пожари. „Подменена е над 70-75% от техниката. Единствено в малките населени места, в малките районни служби от трета степен има по-стара техника. Гаражите са пълни с техника, нямаме служители”, каза Станков. По думите му причината не е в липсата на кандидати, а в свития щат.

В 4-та столична районна служба, чиито екипи са мобилизирани и сега в село Воден – нови облекла за горски пожари не е имало от 9 години.

"Когато няма видимо нарушаване на целостта и плътността, минималното изискване, за да бъде подменено, е 5 години. Това облекло е на 9 години, но съобразно нашите нормативни изисквания, към настоящия момент не е подменено", обясни комисар Иван Дончев, началник на 4-та РС ПБЗН

Подмяната става, ако служител сам съобщи, че екипировката му не е в добро състояние.

Репортер: Алис Дамянова

Още по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase