Добрите новини са, че огънят вече е само на гръцка територия

Пожарът в Гърция отново се разгоря късно следобед в сряда и успя да премине границата ни. Пламъците на няколко места прехвърлиха браздата. Вечерта горски служители и огнеборци следяха ситуацията. Добрите новини са, че огънят вече е само на гръцка територия. Към момента той гори слабо.

Майор Борислав Войнов, който е участвал в гасенето, разказа, че пламъците, които дошли до нашата територия, били низови и лесно се гасели. „Ситуацията към момента е овладяна. Надявам се да има само тлеещи огнища”, допълни ВрИД командир на 3 механизиран батальон-Благоевград.

Пожарът в Гърция отново се разгоря, успя да премине границата ни (ВИДЕО+СНИМКА)

Най-голямото притеснение обаче били изградените и в Гърция, и в България минни полета, които явно не са били прочистени напълно. Някои казват, че мините са противопехотни и се активират при настъпване, а други – че е възможно да се взривят от топлина. Заместник-областният управител на Благоевград Христо Ангелов увери, че ако огънят отново премине на българска територия, страната ни има готовност да изпрати хеликоптер, особено при гасенето на минираните зони.

По-късно предстои наблюдение с дрон, за да се установи има ли активни фронтове на пожара в посока към българска територия. Инж. Валентин Чамбов обясни, че дъждът не е успял да изгаси огъня, затова се налага борбата да продължи. "Най-големият проблем е да не се разпалят отново заради големите горещини. Без човешка намеса пожарът нямаше как да бъде спрян. Три наши структури работят активно на терен. От МВР и МО сме добре подпомогнати, надяваме се да не навлезе на наша територия", заяви той.

Гасенето става ръчно с лопати. На гръб военните носят пръскачки от по 16 литра. Изпразват ги бързо в пламъците и се връщат километър обратно до цистерна, за да пълнят отново. И така докато огънят не бъде овладян. „Не беше допуснато разпространение на наша територия, но това не ни успокоява, дъждът, който вчера се изваля, не беше достатъчно силен да изгаси горящите огнища вътре в територията, която е опожарена, алармира директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов.

Малко преди обед на място пристигна и вътрешният министър Калин Стоянов. „Ситуацията е сравнително спокойна. Няма напредък на пожара през изминала нощ, но това не бива да ни успокоява. Имаме готовност, ако огънят тръгне към нас, да противодействаме”, обяви той.

България е предложила помощ, в това число от хеликоптери, сухопътна техника и човешки ресурс, на гръцка страна, докато огънят е все още на тяхна територия. Засега не е ясно кога гръцките власти ще подновят акциите по въздух за гасене на пожара.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase