Чакъров говори за „среща между представители на КПКОНПИ, НАП, министъра на финансите с притеснителното участие на трето лице”

След вчерашните уволнения на областните управители, днес отново ставаме свидетели на поредна злоупотреба с власт, изразяваща се в безпрецедентен натиск върху народни представители от ДПС (без Пеевски и група). Това обясни на брифинг в Народното събрание председателят на Движението Джевдет Чакъров.

„Получихме информация за среща между представители на КПКОНПИ, НАП и министъра на финансите с притеснителното участие на трето лице. На тази среща е наредено да се започнат масирани проверки на народни представители от ДПС, без Пеевски и група”, уточни той.

Изключените от ДПС: Правителството действа в полза на Пеевски. Кабинетът: Не участваме във вътрешнопартийни въпроси

Чакъров посочи, че ще отправят запитване към министъра на финансите имало ли е среща между КПКОНПИ, МФ и НАП, кой е инициаторът и какво налага данъчните служби да сложат около 25 души на скрининг. „Инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица?”, попита председателят на ДПС.

„Днешните действия ни дават увереност в правотата на нашата борба за ДПС без Пеевски, която вече надхвърля границите на партийния спор”, заключи Чакъров.

Коментар по темата дойде и от другия председател на ДПС Делян Пеевски. Той обясни, че е изпратил сигнал до и.ф. главен прокурор за проверка на твърденията за „масирани проверки”, срещи с представители на Министерство на финансите и КПК, от които е получавана информация за действия, насочени срещу изключените от ПГ на ДПС депутати.

В сигнала се изразява тревога и необходимост от установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с евентуалното допускане от съответните органи на нерегламентирани взаимодействия и контакти с отделни политици, както и създаването на предпоставки за използването на институциите за решаване на вътрешнопартийни лични амбиции, уточняват от пресцентъра на партията.

„Всеки политик е длъжен да носи отговорност за думите и делата си и всички думи и дела трябва да бъдат пред очите на обществото. Отговорност на институциите е да съхранят своята независимост и авторитет от личностните домогвания на тези и онези провалени политици”, подчертава Пеевски.

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров за „скрининг” на народни представители. „Това, освен невярно, е и манипулативно внушение”, обясняват от Приходната агенция.

„За нас изказването на г-н Чакъров представлява груба намеса в работата на Агенцията поради внушението, което създава - а именно, че НАП действа „по поръчка“ срещу когото и да било, в случая - срещу представители на точно определена политическа сила. Считаме, че това е груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции, откъдето следва и рушене на доверието в държавността сред обществото. Поради това, НАП заявява, че категорично отхвърля обвиненията на г-н Чакъров, публикувани в медиите, за „скрининг” на народни представители от страна на приходната агенция. Това, освен невярно, е и манипулативно внушение, на което НАП остро се противопоставя, като препотвърждава категоричния си отказ да участва в скандали, разчистване на политически сметки и опити за намеса в дейността й, както досега, така и за в бъдеще”, се казва още в позицията на НАП.

В отговор на позицията на НАП депутатите, подкрепящи Доган, посочиха, че в декларацията си не изказват категорични твърдения, а поставят въпроси дали действително при служебния министър на финансите се е състояла среща. Обясняват още, че са внесли в парламента писмен въпрос с такова съдържание до служебния министър на финансите Людмила Петкова. Депутатите искат и доказателство от НАП, че тя „е независим и политически неутрален орган, че при осъществяване на дейността си не служи на чужди интереси, а само на интересите на държавата и че приходната администрация не прави проверки под политически натиск”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.