Той губи трима от синовете си и четирима свои внуци при израелска атака през април

Исмаил Хания е неразделна част от „Хамас” в продължение на десетилетия. През последните години ръководи политическото крило на групировката докато е в изгнание в Иран. Той е „лицето” на „Хамас”, която беше обявена от международната общност за  терористична организация, по време на конфликта с Израел в Газа, посочва Си Ен Ен.

Новината, че 62-годишният Хания е бил убит при израелски удар по резиденцията му в Техеран, беше съобщена от представител на групировката. Иранската държавна телевизия също потвърди кончината му, макар израелската армия категорично да отрече твърденията, че е отговорна за въздушната атака.

Смъртта на Хания нанася значителен удар на „Хамас” на фона на все по-засилващото се напрежение в Близкия изток заради продължаващата опустошителна война в Ивицата Газа. Повдига и  сериозни въпроси за бъдещето на преговорите между Израел и групировката за освобождаването на заложниците. Като политически лидер на организацията Хания играеше ключова роля в разговорите с международните посредници  след атаката по Тел Авив от 7 октомври.

Лидерът на "Хамас" е убит в Техеран

Хания е роден в бежански лагер край град Газа. Става част от редиците на „Хамас” в края на 80-те години на миналия век по време на първата интифада. Родителите му са бежанци от град Ашкалан, който по-късно става известен като израелския град Ашкелон. Той е лежал няколко години в затвор в Израел за участието си в Първото палестинско въстание. След това е депортиран и се завръща в Газа, където постепенно се изкачва до ръководна позиция в „Хамас”.  

Той става част от тайното „колективно ръководство” на групировката през 2004 година, след смъртта на предишните двама лидери на организацията - шейх Ахмед Исмаил Ясин и Абдел Азиз ал Рантиси, които са убити един след друг при израелски атаки само в рамките на няколко седмици. През 2017 година заема поста на политически лидер на „Хамас”, а малко след това САЩ го обявяват за „глобален терорист”. Това става на фона на период на обтегнати отношения между Вашингтон и палестинците заради решението на тогавашния американски президент Доналд Тръмп да признае официално Йерусалим за столица на Израел.

Иран се закани да отмъсти за смъртта на лидера на „Хамас“

Въпреки „етикета”, който му поставя американската администрация, Хания, за разлика от военните лидери на „Хамас”,  пътува по цял свят и се среща с международни лидери. След нападенията от 7 октомври срещу Израел той е ключова фигура в преговориte за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани в плен в Газа. Той показва желание да се постигне споразумение за прекратяване на конфликта, но при условие, че Тел Авив се изтегли от палестинския анклав.  В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече исканията му „неприемливи” и се зарече да продължи с войната докато „Хамас” не бъде заличен напълно”.

Хания също дава доста лични жертви в конфликта в Газа. През април израелската полиция арестува една от сестрите му по обвинения във връзки с членове на терористичната организация. Девет дни след задържането ѝ при въздушни удари на Тел Авив  загиват трима от синовете му, както и четирима от внуците му. След тази трагедия Хания настоява, че смъртта на децата му не трябва да повлиява на преговорния процес за спиране на огъня и освобождаването на заложниците в Газа. „Този, който си мисли, че като взема на прицел децата ми по време на преговорите – ще накара „Хамас” да се огъне пред исканията му, се заблуждава”, заяви той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase