Причината - риск от навлизане на чума по дребните преживни животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави се въвежда дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни. Това каза пред журналисти в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински.

Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев те участваха в спешно заседание на Областната епизоотична комисия, свикано заради регистрирано огнище на близо 10 километра от българската граница – в гръцкото населено място Ясмос. Там са засегнати 260 овце и кози. Засега дезинфекцията ще е безплатна, докато бъдат уведомени страните, с които граничим, но по думите на изпълнителния директор на БАБХ за дезинфекцията към момента се плаща на границата с Турция.

БАБХ въведе строги мерки заради чумата по животните в Румъния и Гърция

По думите на д-р Патарински към този момент на територията на страната ни няма регистрирано огнище и живи животни не са влизали в България от Румъния и Гърция, където са обявените огнища. Има регистриран внос към кланица, но преди да бъде обявено наличието на заболяването. По данни на МЗХ до момента на територията на Румъния има регистрирани 43 огнища и са засегнати над 220 хиляди животни. В Гърция огнищата са 44, а засегнатите животни са над 15 хиляди.

Изпълнителният директор на БАБХ припомни, че последният случай на чума по дребните преживни животни у нас е бил през лятото на 2018 година в региона на Болярово, когато са регистрирани седем огнища и засегнати над 3700 животни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валентина Стоева, кореспондент на БТА в Кърджали