Председателят на НС Рая Назарян отказа да е служебен премиер

„Има такъв народ” върна в понеделник папката с третия мандат на президента Румен Радев. След последната им среща с най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, стана ясно, че партията на Слави Трифонов няма да успее да събере необходимото мнозинство от 121 гласа за съставяне на правителство.

„Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря. Това не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси – отчуждение на гражданите от демократичния избор и блокаж на много институции”, отбеляза Румен Радев. 

Главчев: Ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема

„Ако има нещо позитивно в случилото се, то е, че разговаряхме с всички политически партии без една. Имаше атмосфера на чуваемост”, посочи депутатът от ИТН Тошко Йорданов, който върна папката на държавния глава.

„И всички ние очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Затова апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици”, посочи президентът.

Според ИТН проведените разговори сега биха могли да са основа за следващи преговори вече в следващия 51-и парламент. „Постави се основа на чуваемост. Нямаме особени различия и бихме могли да вървим заедно по тоя път. Ако гледаме позитивно това е една добра основа следващия път да не изпаднем в същата ситуация”, допълни Йорданов.

След получаването на третата празна папка президентът ще трябва отново да отвори т. нар. домова книга – с имената, между които може да избира следващ служебен премиер. От март до момента има само едно ново име в списъка - това на председателя на парламента Рая Назарян.

„Междувременно предстои ми отново назначаване на служебно правителство. Списъкът с възможните министър председатели или така наречената домова книга, става още по-къс и частично се обяви с избора на Рая Назарян. Тя е и единствения кандидат, с когото не съм говорил за следващо служебно правителство”, посочи Радев.

По-късно, след срещата между председателя на Народното събрание и президента, обаче Назарян заяви, че: "ярки политически фигури няма да допринесат за добрия тон и диалога между партиите в една предизборна кампания, която трябва да продължи, нито ще повишат доверието в политическия процес".

ИТН връща неизпълнен третия мандат

Според „Има такъв народ” с поправката на Конституцията, която ограничава президента при избора на служебна власт, е допусната грешка. Тошко Йорданов критикува и партиите застанали зад промените. „Карате ме да отговарям за някой. Това е все едно някой като шофира пиян, вие ме питате защо кара пиян. Като пращате пияни в парламента, говоря на българските граждани, като сме толкова безотговорни в решенията си, получаваме това”, допълни той.

Според анализатори възможните дати за поредни предсрочни избори са в средата или края на октомври.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase