Жителите инициират среща с местната власт този четвъртък

Втори ден продължават огледите от Националното следствие на територията на взривените складове за фойерверки в Елин Пелин. Целта е да се установят причините за инцидента.

Следователи влизат в епицентъра на взривовете край Елин Пелин

12 дни след взривовете край Елин Пелин, хората, живеещи в района, искат да знаят какви са причините за трагедията и кой ще покрие щетите по домовете им. За да получат отговори, те инициират среща с местната власт този четвъртък.

Повече от 70 са къщите с щети. След ужаса от преживяното, жителите на село Гара Елин Пелин се заеха сами да поправят домовете си. „Познавам много хора, които си ремонтираха сами прозорците, без да се занимават със сложната документация”, каза Елиза Александрова.


По думите на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов от общината са готови да бъдат в помощ на гражданите с половината сума, а останалите средства ще бъдат разпределени, когато бъде свикана комисия за бедствия и аварии.

За да се уточнят детайлите около инцидента, жители на гара Елин Пелин поискаха среща с местната власт и вътрешния министър този четвъртък. В същото време обаче общината организира такава среща във вторник вечер - това доведе до напрежение.

„Ние сме сигурни, че общината просто не уважи нашата покана за среща”, каза Александрова. В отговор кметът отбеляза: „Има няколко човека, които са постоянно недоволни, във всяка ситуация търсят политически ефект или дефект”.

Отмениха частичното бедствено положение в района на Елин Пелин

Жителите в района задават и въпроса защо опасният склад е само на 750 метра от домовете им. По думите на кмета законовото постановление е периметър от 600 метра. „Това не са разрешителни, издадени от общината, а от ДНСК”, уточни той.

Община Елин Пелин е внесла предложение за преразглеждане на минималното разстояние на подобни съоръжения от населени места.

Репортер: Мартин Керефейски

Още по темата вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase