Ситуацията коментираха ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП и БСП

След като и трите проучвателни мандата бяха върнати неизпълнени, президентът започна разговори за това кой от възможните кандидати ще стане новият служебен министър. Настоящият Димитър Главчев заяви, че, ако постът му бъде предложен отново, той ще приеме.

Появиха се и спекулации покрай името на председателя на Народното събрание. Твърденията, че тече заговор срещу Рая Назарян, лидерът на ГЕРБ коментира с ирония. „Аз вече няколко години ги гледам как се събират по лаборатории. Като ги гледате как се свират по кьошетата, по офисите и се прехвърлят от кола на кола, те ще ви кажат. Твърде сме големи, за да се разсърдим за такива дреболии. Ние сме го минали това, но ние по манастирите ходихме”, заяви Бойко Борисов. Той увери, че няма значение кой ще седне в стола на служебния премиер. „Не се меся в тази работа. За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е премиер. Ние стоим далеч от тези избори, защото считаме, че да направиш нещо през служебно правителство буквално означава да влезеш през задния вход”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов: За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер

Признание дойде от „Продължаваме Промяната”. Кирил Петков потвърди - имало е план за отстраняването на Рая Назарян. „Имаше такава инициатива, но след дълги разисквания от наша гледна точка решихме, че единствения начин да преборим моделите на Пеевски и задкулисието е с доверието на гражданите. Всички друго технически процедурни варианти не са устойчиви”, допълни Петков.

Задкулисни договорки за новия служебен кабинет обаче видя Делян Пеевски. „Президентът трябва да си свърши работата, а не в момента да се опитва да се разбере с някого от „домовата книга“ какви министри ще сложи на касиера му от Труд Николай Копринков. Именно затова се бави държавният глава”, твърди председателят на ДПС. Според него е имало тайни срещи в офиса на Христо Иванов, а на въпрос кога се е случило това, Пеевски отговори "Тези дни". По думите му инициаторите на срещите са Кирил Петков, Христо Иванов и Румен Радев. „Киро и Асен, Ники-Мики му целунаха пръстена на Кръстника, върнаха се при баща си като малки кученца, които се бяха отделили от кучкарника слушат го, козируват му. Правят си тайни срещи срещу Рая Назарян”, подчерта председателят на ДПС.

Пеевски: Президентът да си свърши работата, а не да се опитва да се разбере с някой от „домовата книга“

От БСП отрекоха да са участвали в тайни срещи и пожелаха служебен премиер, който да гарантира честен вот. „Няма значение кой ще е премиер. За нас е важно изборите да са честни и почтени и служебният кабинет да не се меси в този процес. Считаме, че е добре служебният премиер да е равно отдалечен от партиите. Глачев е ярка политическа фигура. Няма как да няма пристрастия, не вярвам че може са се откъсне от това”, заяви Борислав Гуцанов.

Гуцанов: Добре е служебният премиер да бъде равноотдалечен от всички партии

Останалите партии отказаха коментар.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase