Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев" се търсят 19 министри

Девет дни има новият кандидат за служебен премиер, за да представи състав на кабинета си. Вчера държавният глава даде срок на премиер Горица Кожарева да подреди служебната власт до 19 август. 

Горица Кожарева започва срещи за състава на служебния кабинет

Търсенето на нови министри вече е факт. Сред първите поканиени на разговор с Горица Кожарева беше настоящият вътрешен министър Калин Стоянов. На обяд вътрешният министър е провел разговор на четири очи с новия служебен премиер.

Стоянов: Опасявам се, че бъдещият служебен премиер е подложен на брутален политически натиск

Според Стоянов диалогът бил стегнат и конструктивен, но силовият министър е песимист, че ще остане на този пост. Калин Стоянов изрази опасения, че Кожарева е подложена на политически натиск силовият министър да бъде сменен. Той не посочи конкретно име, но подчерта, че може би ще се проведат разговори и с други, които да оглавят МВР.

При новия служебен премиер Калин Стоянов влязъл с анализ за свършеното до момента и излязъл с подозрения за натиск. „Останах с усещането и опасението, че бъдещият служебен премиер ще бъде подложен и е подложен на брутален натиск политически натиск, относно това аз да не бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство. Усетих, че има и други хора евентуално ще бъдат поканени на разговор и според има възможност друг човек да заеме поста”, коментира той.

Без да назове конкретна политическа сила вътрешният министър обясни от къде идва натиска и отговори на критиките, които получи в последните седмици от ПП-ДБ.

„Мисля, че виждате откъде идва натиска той от предните дни е факт. Всички сме свидетели на тежка атака срещу мен Тук е мястото да припомня, че аз получих покана да бъда част от кабинета Денков директно от Кирил Петков, който в последствие той и хората около него когато разбраха, че аз не съм човек на който те могат да вдигнат телефона и да разпореждат кой къде и на кого и от тогава реално всички сме свидетели на тези ежедневни атаки и непрекъснати искания за оставки”, допълни още Стоянов.

Готовност за разговор и за втори мандат в стола на военния министър има и Атанас Запрянов.
„На разговор през идната седмица очаква да отиде и образователния министър Галин Цоков”, посочи той.

„Ние подготвяме до последния ден на това правителство началото на новата учебна година, така сме в готовност да продължим нашата работа, ако такава възможност има”, каза просветният министър.

До 19 август кабинетът „Кожарева” трябва да е готов. Ако се запази структурата на правителството на Главчев, се търсят 19 министри. Колко от тях ще са вицепремиери ще реши новият служебен премиер.

Днес от най-големия синдикат в МВР се обърнаха към Горица Кожарева с молба да подходи рационално при избора и назначаването на нов силов министър. От синдиката допълват, че за последните 20 години немалка част от министрите на вътрешните работи не са успели да реформират МВР, и са замразили диалога между служители и институция, като изразяват надежда новия премиер да назначи вътрешен министър, който да осигури спокойствие в МВР. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase