Ще забавят ли находките пускането на ключовото съоръжение?

Археологическа сензация в Пловдив. Строители откриха ценни артефакти в хода на ремонта на бетонния мост. Под него била намерена голяма антична сграда, кладенец, пещ и две гробници от римския период.

За учените, които вече правят проучване на място, това е предизвикателство, но за местната власт и жителите на града е сериозно препятствие, защото има риск археологията сериозно да забави ремонта на съоръжението, което е възлова пътна артерия за града. Строителството на новата високоскоростна жп линия и контактната мрежа временно беше спряно. 

РИМ-Варна: Почти сигурни сме, че откритият на плажа саркофаг е истински

„Открихме основите на масивна сграда и няколко гроба от Римската епоха”, каза в ефира на „Здравей, България” ръководителят на археологическите проучвания Петър Зидаров. Учените имат около 20 дни, дадени им от Министерството на културата, за да обследват участъка от около 50 метра, в който са открити артефактите.

Инж. Цветан Цолов, който е ръководител на проекта по строителството на моста, обясни, че археологическите разкопки няма да нарушат графика на изграждането на съоръжението, което трябва да бъде пуснато в експлоатация около 15 декември.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase