"Съдействахме на Европрокуратурата и предоставихме цялата информация за проекта", посочиха от "Булгартрансгаз"

Ден след акцията на Европрокуратурата в „Булгартрансгаз” и четири други компании у нас –министърът на енергетиката Владимир Малинов и изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки дадоха повече информация от българска страна за извършените обиски.

„Осигурихме пълен достъп до информацията, касаеща проекта за разширение на подземното газохранилище в Чирен. От страна на ръководството и служителите на „Булгартрансгаз” беше оказано всякакво съдействие. Предвид сериозния обем данни, протоколирането и записа на цялата предоставена информация отне повече от 10 часа. От страна на ГДНП и МВР беше изразена благодарност към дружеството за пълното съдействие. Предвид течащата и в момента проверка не бих могъл да дам повече детайли по случая”, каза Равначки.

Дружеството получи грант от 78 милиона евро за този проект.

От офиса на Лаура Кьовеши в Люксембург вчера потвърдиха в позиция до NOVA, че акцията се провежда в три български града и че се разследват възможни измами с евросредства, свързани с проект за разширяване на подземно съхранение на газ. 

Акция на Европрокуратурата в „Булгартрансгаз” заради измами при финансиране на газохранилище

„Искам да благодаря на ръководството на дружеството, на служителите от ГДНП и на Европокуратурата за професионалното, експертно и добросъвестно поведение по време на извършената проверка. Това, което искам да заявя като министър на енергетиката, е, че както вчера, така и в бъдеще ще бъде оказвано пълно съдействие на правораздавателните органи на България и ЕС, касаещи проверки с цел да се установи обективната истина и да се защитят националните ни интереси. Напълно спокоен съм. Уверен съм, че след един задълбочен анализ на събраните документи резултатите ще докажат взетите професионални решения за реализацията на проекта”, подчерта министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Той обясни, че обществената поръчка за газохранилището в Чирен вече е била обект на проверка от Агенция „Държавна финансова инспекция”. „Тя е компетентният орган в България и е извършила проверка в рамките на тази година. Заключенията от доклада са публични и са на интернет страницата на агенцията. В документа се посочва, че при откриване, провеждане и сключване на договора не са установени нарушения и поръчката е проведена при спазване на всички законови изисквания”, посочи Малинов.

Проверката на Европрокуратурата е по сигнал от Българския енергиен и минен форум, според който изпълнителят "Главбулгарстрой" нерегламентирано спестил и отклонил пари, като извършил едни строително-монтажни дейности вместо други. По думите му към настоящия момент няма извършени „никакви строителни дейности по визирания договор”. „Няма актуване на такъв тип дейности, няма предявени  искания за плащания от страна на изпълнителя към „Булгартрансгаз”. Тоест няма никаква възможност към момента за нанесена финансова щета на дружеството”, категоричен е той.

Проектът дава право на изпълнителя сам да реши как да разшири хранилището до капацитет от 1 млрд. кубически метра. Като се вмести в бюджета от над 220 млн лева, в които влизат и 78 милиона от ЕС. "Изцяло в отговорността на изпълнителя е да намери техническото решение за реализацията, да се вмести в бюджета и да бъдат постигнати заложените цели", подчерта министър Малинов. 

Той обяви, че още днес ще разпореди на органите за управление на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД временно да спрат дейностите по изпълнение на договора до приключване на проверката от страна на Европейската прокуратура. „Диверсификацията на газовите доставки без реализация на проекта за терминал за втечнен природен газ в Александруполис и без разширението на газовото хранилище в Чирен е невъзможна“, коментира енергийният министър.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase