Преди дни Антикорупционната комисия съобщи, че разследва безстопанственост и присвояване в Българската банка за развитие

През 2019 г. е отпуснат един много голям кредит от 150 млн., който на практика е необезпечен. Когато новият Надзорен съвет влезе в ББР през 2022 г., изиска пълна информация по този кредит и пожела да направи анализ на предприетите действия на предишното ръководство, назначено от Кирил Петков. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов по повод акцията във връзка с кредита от ББР, в хода на която се извършват обиски и изземвания в имоти и офиси на Румен Гайтански-Вълка и бившия директор на банката Стоян Мавродиев.

Преди дни Антикорупционната комисия съобщи, че разследва безстопанственост и присвояване в ББР отпуснат кредит за над 148 млн. лв. Проверява се как част от кредита, даден от банката на фирма, свързана с Гайтански, е отишла за погасяване на банково задължение на „ТЕЦ-Варна”, съобщиха от комисията.

КПК разследва Румен Гайтански-Вълка за заем от ББР

„За една година не бяха предприети никакви действия по този кредит, въпреки публичните изявления, направени в аванс. Надзорният съвет изисква от Управителния протокол, отчет и подробен доклад по дни за действията по кредита. ББР беше назначила управители по Закона за особените залози. След една година направихме рекапитулация на това изпълнение. Оказа се, че от икономическа гледна точка банката не получава нищо, а непрекъснато прави разходи, за да поддържа фирмата, купена с този кредит. Тогава ББР обяви публичен търг на акциите на „Пътстройинженеринг”. Търгът върви прозрачно от началото на юли, цената започна от 9 млн. Но никой не се яви на сесиите и цената падна. На 3,5 млн. се яви фирма, за която нямаме представа каква е, внесе депозита и пожела да купи акциите”, разкри Карадимов. 

По думите му 150-те млн. са несъбираеми и необезпечени. „Кредитът е даден през 2019 г. Търгът беше радикално действие по събиране на нещо по кредитната експозиция. Поради вървящите разследвания банката е предала цялото кредитно досие на службите заради досъдебното производство. Затова търгът ще бъде спрян. Без оригинални документи акциите не могат да се прехвърлят”, обясни още министърът. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase  

Редактор: Цветина Петкова