Предложенията са на „Възраждане“

Държавен вестник обнародва днес скоростно приетите промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

С предложените от „Възраждане“ изменения и допълнения в закона в системата на предучилищното и училищното образование се забраняват действия, свързани със:

1. налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;

2. осъществяването на политическа и партийна дейност;

Радев пусна спорните промени в Закона за предучилищното и училищното образование

3. извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.“

В текстовете е разписана нова разпоредба, според която „нетрадиционна сексуална ориентация“ са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове“.

След двете четения на закона неправителствени организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето. Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу промените. Със съдействието на Младежка ЛГБТ организация „Действие“ подписката бе внесена в президентството.

Под прозорците на властта: Готвят протест и контрапротест заради ЛГБТИ закона

Въпреки това в четвъртък от „Дондуков“ 2 съобщиха, че президентът Радев е подписал указ за обнародване на промените. „Държавният глава е изразил отношението си към промените в Закона за предучилищното и училищното образование с подписването на указ за неговото обнародване”, казаха от там.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase