По този начин ще се спести време при оказване на помощ

Опасна ситуация имаше преди дни на Витоша. Планински спасители по чудо стигат навреме до турист със симптоми на инфаркт. Оказва се, че не за първи път работещите в Планинската спасителна служба срещат трудности с придвижването заради струпването на прекалено много автомобили и образуването на задръствания.

Освен, че апелират за мерки и по-лесен достъп до пострадалите, от ПСС настояват техните автомобили да получат и специален режим за движение. „Около 14:30 часа в неделя получихме сигнал за 70-годишен венецуелец със силни болки в гърдите. Беше много трудно първо да излезем от района на „Алеко”, и после – от страната на Златните мостове, над Боянския водопад – да стигнем заради задръстване около заведенията и хижите”, оплака се Асен Ангелов, който е началник на база „Алеко”.

"По никакъв начин не разбират, че ние сме спасители, по никакъв начин не разбират, че има ситуация, в която ние трябва да бързаме, за да можем да бъдем навреме да окажем помощ и да спасим човешки живот", допълни директорът на ПСС Емил Нешев. 

Тестваха летяща раница за планински спасители (ВИДЕО)

От ПСС са подавали документи до парламентарната Комисия по транспорт и съобщения още през март тази година, но отговор и досега нямат. "Датата на подаване е 13 март 2024 г. към председателя на Комисията, с което всъщност разясняваме какъв е проблемът и защо ни трябва такъв специален режим на движение. За съжаление, дори не получихме отговор към днешна дата", обяснява Нешев. 

По думите на директора на Службата Емил Георгиев другата седмица спасителите имат среща с кмета на София Васил Терзиев. От него ще искат да ограничи достъпа на коли до природния парк между 11 и 14 ч. в почивните дни, защото те не само забавяли спасителите, а понякога правели достъпа до пострадали невъзможен. 

"Нашето основно искане е да се ограничи през уикендите, празничните дни това струпване на коли в парка. Те не само не ни осигуряват достъп, ами го правят невъзможен дотам, до където ние трябва да отидем. Съдействие за специален режим, до колкото е възможно той да ни съдейства, въобще Общината не е малък фактор в случая", призова още директорът на ПСС. 

Повече гледайте във видеата. 

Репортер: Габриела Георгиева

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase