От ВиК знаели за теча, ремонтът обаче бил труден

Проблемът с безводието в страната се задълбочава. Големи градове като Плевен и Ловеч продължават да са на режим. На този фон - магистралният водопровод, захранващ с вода двата областни центъра, се оказва пробит повече от година.

МРРБ: Сериозното засушаване е основна причина за недостига на питейна вода

Под железопътен мост на четири километра от центъра на Ловеч върви поточе, което хората си мислят, че идва от естествен източник сред природата. Течът обаче е повече от година. Екипът на NOVA тръгна срещу посоката на водата, която е образувала свое малко корито. И стигна до извора - шахти на ВиК, които не са заключени. Там извира вода и има доста разклонения с водомери и без водомери.

От ВиК - Ловеч, които разпределят водата за Ловеч, Плевен и Троян, знаели за теча от шахтата на магистралния водопровод. „Имаме информация за отминалата година. Количествата, които изтичат, не са големи”, смята главният инженер на ВиК - Ловеч инж. Иглика Игнатова.

Община Севлиево въвежда временен воден режим

Ремонтът на аварията бил труден. „Заради дебелостенен бетон на шахтата. Свързан е с много къртене и двудневно спиране на магистралния водопровод”, уточни още инж. Игнатова.

Според бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров решение на проблема с безводието има две направления. „Да не се продава вода на ВЕЦ-овете, да се оправи преносната мрежа, защото загубите са големи. Иначе догодина може да имаме голям проблем”, прогнозира той.

Изтичащото количество вода от шахтата край Ловеч е 3 литра в секунда, или един кубик на 5 минути, 12 за час и така повече от една година.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase