Това заяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS адвокатът

Оповестяването на „черни списъци” е нацистки подход. Това заяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS адвокат Александър Кашъмов. Коментарът му е по повод изнесените от „Възраждане” данни за подписка, в която са участвали над 800 учители. Те са изразили позицията си срещу поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, в частта им, касаеща ЛГБТИ пропагандата в клас.

„Черният списък”: Законно и морално ли е разпространяването на имената на учителите, подписали се в подписка

По думите му подобна практика е недемократична. „Тя не е и законна. „Независимо, че този списък по принцип е с идеята да бъде публичен, препубликуването на селектирана част от него с цел да бъде извършена репресия спрямо тези хора не е позволена”, отбеляза юристът.

Според българското законодателство, твърди Кашъмов, потърпевшите участници в подписката могат да търсят правата си по няколко начина. „В Наказателния кодекс съществува член, който гласи, че който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва със затвор или глоба. Ясно е, че целта на активистите на партията е да попречат на учителите да осъществят свое основно конституционно политическо право - свободата на изразяване на публично мнение. Второто нещо, което те могат да направят, е да бъде потърсена от Комисията за защита от дискриминация, защото това представлява подбуждане към дискриминация и тормоз по смисъла на Закона на защита от дискриминация и директивата на Европейския съюз”, допълни адвокатът. Според него положилите подписите си в петицията могат да потърсят и защита от Комисията за защита на личните данни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase