Снимка: iStock
В Логодаж хората слагат в мазето по 80 до 100 бурканчета
Фестивал на лютеницата ще се проведе за трета поредна година в благоевградското село Логодаж. Там всички гости ще могат да опитат от местната лютеница, приготвена, забележете - тази нощ. Антон Чавдаров проследи снощи как се смилат доматите, как се пекат чушките, как се бъркат казаните, и ще ни каже в крайна сметка скъпа ли излиза домашната лютеница.
В Логодаж хората слагат в мазето по 80 до 100 бурканчета с лютеница. И защото много уважават домашния продукт, а и защото са сигурни, че рецептата за приготвяне им е уникална, в Логодаж правят фестивала на лютеницата. За нея са нужни печени чушки, варени моркови, варен кромид и... много любов.
По-скъпо ли е да правим зимнина или да си я купуваме
Според Дафинка Бойчева въпреки че е отпускарски сезон, се очакват много гости. "Именно затова завишихме дозата, която ще приготвим за гостите. Количеството не стига, предлагаме и селски мек хляб с твърда коричка. Слагаме домашно сиренце отгоре. Сигурно ще бъркаме до полунощ, от сутринта ще започнем със сгъстяването и овкусяването на лютеницата", каза тя.
А да си направиш лютеница не е никак лесно и по-важното - никак евтино. Особено ако всичко се купува от магазина и сергиите. Но домашната лютеница винаги е с неповторим вкус. Дори и рецептата да се различава навсякъде с по някоя съставка.
"Усещате мириса на печено още отвън, вкусът, който придава огънят, не може да се сравни с нищо", допълни Дафинка.
Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase