Те ще приключат на 8 септември

При драконовски мерки за сигурност, Париж даде начало на Параолимпийските игри. За първи път в историята те бяха открити извън стадион, а 4400 атлети от 182 държави преминаха от Триумфалната арка по „Шанз Елизе” до площад „Конкорд”.

Трима български спортисти ще представят страната ни на Параолимпийските игри в Париж

Снимка: Getty Images

Церемонията беше наречена „Парадокс: от разногласие към съгласие”, за да отрази борбата, през която са преминали параолимпийците. За разлика от откриването на Олимпийските игри преди месец тя се състоя в условията на много приятна лятна вечер.

Снимка: Getty Images 

Церемонията започна с видеоклип с участието на френския параолимпийски плувец Тео Курен. „Аз ще бъда таксито на игрите в Париж през 2024 г.”, казва той, след което беше показан как обикаля из Париж с такси, покрито с официалния талисман на игрите.

Снимка: Getty Images

От днес до 8 септември повече от 4 000 атлети от 168 държави ще се борят за 549 комплекта медали в 22 спорта. Сред тях има отбор спортисти и имигранти от Русия и Беларус, които се състезават под неутрален флаг. България е представена на игрите от трима състезатели с голям шанс за медали. 

"Тази вечер ценностите, които определят френското общество, са по-значими от всякога. „Свобода“ - правото да живееш свободно и без потисничество. „Равенство“ - всеки човек с увреждане заслужава възможността да се развива и да живее без бариери, без дискриминация и без маргинализация. „Братство“ - ние сме едно, но не сме еднакви. Всички сме от едно семейство - човечеството. „Свобода, Равенство, Братство!", заяви президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

 

Източник: БГНЕС