В четвъртък вечерта негови привърженици се събраха в „Бояна” и Росенец

Ново напрежение около ДПС. Привърженици на почетния председател Ахмед Доган прекараха нощта пред дома му в столичния квартал „Бояна”. Самият той не беше в сградата през това време. Дотук се стигна, след като бившият му съдружник Данаил Папазов обяви, че имотите в „Бояна“ и в Росенец са на дружествата „Хермес Солар“ и „Делта Епсилон“, на които той е краен собственик и съответно почетният председател трябва да ги напусне.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

фчакъров


Според привържениците на Доган в сградата са влезли непознати, а на тях самите достъпът е спрян. Те определиха това като самоуправство. Бяха категорични, че има законен път, по който да се решават подобни проблеми. Разполагат и с документ, който показва, че Доган има право да ползва сградата под наем. Представили са го на полицията.


Полицейското присъствие в района е засилено. Тимур Халилов беше категоричен, че ще останат, колкото е необходимо, за да защитят Доган от посегателства срещу личността му.

„Очакваме да има резултат, след като подадохме сигнал вчера. Няколко часа след това дойдоха екипи на органите на реда, но след като постояха час и половина вътре, ние не получихме информация какво се случва. Всички, които сме се събрали, сме тук, за да защитим личното имущество на д-р Доган. Не смятаме, че той е изгонен от дома си, в момента има самоуправство. По неофициална информация това са представители на охранителна фирма. Недоумяваме как може охранители да влязат и да изведат служители, които работят над 20 години в сградата. Ще останем тук до последно. Ние нямаме информация, че твърденията са на Данаил Папазов и кой стои зад всичко това. Въпросът е как може да се извърши такова посегателство срещу Ахмед Доган, който обитава този имот повече от над 20 години. Доган е нещо повече от почетен председател, той представлява цялата общност. Всички хора, които са тук, приемат ситуацията като посегателство върху общността. Не сме се чували с Ахмед Доган и не сме обсъждали с него случващото се", поясни той.

Хората на Доган алармираха за самоуправство в Росенец и „Бояна” (ВИДЕО)


Собственикът на „сараите” в Росенец и „Бояна” поиска Доган да ги напусне

Събралите се в „Бояна” преговарят с полицията, за да влязат в сарая. На този етап обаче униформените им казват, че не могат да им разрешат да влязат в чужд имот. Председателят на ДПС Джевдет Чакъров каза, че ще се обърнат към адвокат и ще се опитат по законен начин да влязат вътре. По думите му договорът за наем е между Ахмед Доган от една страна и от друга - с фирмата, която управлява имота. Според договора за наем при едностранно прекратяване се изисква предизвестие от поне два месеца.


„Тук сме, за да подкрепим Ахмед Доган, ДПС и каузата на ДПС", каза Чакъров и допълни, че се очаква да дойдат още симпатизанти.

Снимка: Татяна Йорданова, NOVA

Поддръжници на Доган се събраха в четвъртък вечерта и в Росенец, където се намира в момента почетният председател на ДПС. Те настояха за намеса на държавата, както и да стане ясно името на нотариуса, при който бившият съдружник на Доган е извадил документи, с които сега настоява за освобождаване на двата имота.

В същото време - спокойна е ситуацията край лятната резиденция на почетния председател в Росенец. Негови привърженици се събраха за мълчалива подкрепа. По думите им те се страхуват за сигурността му. Според привържениците на Доган случващото се през последните дни руши демокрацията у нас.


„Притесняваме се за живота и сигурността на почетния ни председател. Тук сме, за да защитим демокрацията. България е пълноправен член на ЕС и правова държава. Призоваваме министър-председателя, президента, както и председателя на ДАНС да вземат спешни мерки за осигуряването на правото на д-р Ахмед Доган. Това, което се случи днес, е самоуправство. По наша информация между 5 и 10 души са нахлули в жилището на Доган. Не знаем какво се случва там, какво описват и какво са внесли. Нека Данаил Папазов излезе и да каже дали му е оказван натиск и кой е отишъл при него с нотариус. По отношение на собствеността на имотите, има съд, който може да се произнесе”, каза независимият депутат Севим Али.  


„Всички видяхме вчера, че са изкарали служителите в „Бояна”. Показали са някакъв лист – няма нотариус, няма полиция. Не съм юрист, но би трябвало това да се случва в присъствието на полиция, нотариус”, коментира кметът на Руен Ахмед Мехмед.

Междувременно от МВР потвърдиха, че във ведомството са получени сигнали, свързани със сигурността на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Свиква се комисия, която трябва да вземе решение дали НСО отново да поеме охраната му.

„Обезпокояващи данни за сигурността на почетния председател. Без никаква конкретика - къде, как, от кого, от какво естество са тези данни. След получаване на сигнала ние реагирахме, като обезпечихме мястото, където тогава се намираше почетният председател и започнахме проверка. Проверката през днешния ден трябва да е приключила, материалите са докладвани на компетентната прокуратура”, обясни вътрешният министър Атанас Илков.

Видео: БТА

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase