Според него обновяването на инфраструктурата на спортните зали и заплащането на треньорите е ключово за българския спорт

Отличието на параолимпиеца Ружди Ружди в дисциплината тласкане на гюле и цялостното представяне на българия на Олимпийските игри в Париж коментира служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков в студиото на "Пресечна точка".

"Пътят към тези състезания е много труден и тежък. Самото класиране е голям успех, защото е плод на много сериозен труд и подготовка. Искам да поздравя Ружди – убедително спечели и всички се радваме за него”, каза Глушков.

Треньорът на Ружди: Той беше подготвен за много по-сериозен резултат

„Имаме трима състезатели в момента на Параолимпиадата. Завоюваха четвърти места. Те са пример – показват, че могат. Аз се надявам техният пример да бъде заразяващ за останалите, че много неща могат да се постигнат.

По думите му българия има подобрение от Игрите в Токио, "което се дължи на добрата подготовка и амбицията на всички състезатели". Според него конкуренцията и условията, в които се борят спортистите ни сега, са много по-трудни.

„Аз смятам, че държавата се грижи достатъчно добре за олимпийците, които предсатвят държавата ни. За да подобрим нещата има други акценти например спортните клубове - звената, които създават нашите спортни състезатели. Те са тези, които насърчават децата и заслужават повече средства", смята служебният министър.

„Трябва да се подобрят нещата в клубовете, за да могат треньорите, които създават високоразрядни спортисти, да бъдат удовлетворени хора, за да ги създават", каза още той и добави, че в момента е отпускат 20 милиона лева за спорт от държавата. "40 милиона са необходими, за да искаме професионални треньори, щастливи от своята работа и даващи всичко от себе си", смята Глушков.

„Трябва да дадем възможност да се подобри инфраструктурата в залите", заключи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase