Според тях с решението си да приеме едновременно документите на двете групи в Движението ЦИК печели време

Продължава регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Заради напрежението между разделилите се партийци от ДПС вчера началният час не беше спазен. Въпреки че чакаха за това още от петък - първата регистрация се случи чак в следобедните часове. За да няма спор коя от двете нови коалиции от доскорошното ДПС е първа, от Комисията взеха решение документите на двете страни да бъдат приети паралелно. Така регистрираните са коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС”, формирана около Ахмед Доган, и коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало” на Делян Пеевски.

Експерт: Ако този абсурд е цената за по-нормална политика, нека я платим

Според експерти с решението си да приеме едновременно документите на двете групи в ДПС за участие във вота през октомври ЦИК печели време и вероятно казусът ще отиде във ВАС. Присъствието на партията „Движение за права и свободи” и в двете коалиции, макар и с различни партньори, няма как да бъде разрешено от Комисията.

„Не би трябвало да допусне нито една от двете. Вътре в тези две коалиции една и съща партия ли участва? Край - няма право една партия да участва в две”, категоричен е бившият член на ЦИК Красимир Калинов.

Според него не е възможно в папките на двете различни коалиции да се появи един и същ политически субект с едни и същи документи, с едни и същи реквизити. Изборният кодекс не позволява това.

„Как изглежда печатът е регистрирано в Устава, когато партията е регистрирана. Всяка една фракция не може да си прави отделен печат”, посочи Калинов.

Регистрацията на двете крила на ДПС за изборите: Коментар на конституционалистите

Преди дни хората около Ахмед Доган обявиха, че партията вече има нов печат, но до момента в СГС не е внесена документация за промяна на печата. Процедурата в ЦИК сега предвижда да се огледат документите и на двете коалиции и да реши коя да се регистрира или не. Това решение вече може да се обжалва в съда.

„Със сигурност ще бъде намесен Административният съд до края на това, което ще видим. Ние виждаме нещо, което е грозно”, смята изборният наблюдател Жоро Пенчев.

Според преподавателя по конституционно право Орлин Колев вчера ЦИК е нарушила закона заради начина, по който е приела документите. А е възможно сега и да забави взимането на окончателно решение.

„Може и да тупа топката. Както и да подходи, ЦИК трябва да се произнесе с акт - дали ще бъде за допускане за регистрация, или ще отхвърли - трябва да имаме акт на ЦИК”, поясни Колев.

Сега на ход е Централната избирателна комисия. Крайната дата за регистрация за вота е 11 септември. Ако се стигне до Върховния административен съд, магистратите трябва да се произнесат в 3-дневен срок.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase