Работата в дестилериите и казаните за изваряване на ракия върви с пълна пара

В сезона на зимнината и туршиите, традиционно за българина е да си свари ракия. Работата в дестилериите и казаните за изваряване на ракия върви с пълна пара, дори в буквалния смисъл. Сезонът е много добър за всички плодове, казват и производителите и хората, които се занимават с изваряване на напитката.

Но нещо, което е много важно при приготвянето на ракия, както и на зимнината и туршиите -това са мерките за безопасност, така че да не се стига до тежки инциденти, свързани изгаряния. Какви са те и как се спазват в една от дестилериите в русенски регион?

Стойчо Бодуров за втори път вари ракия този сезон. Предпочита да е от кайсии. "Тази година е много плодородна специално за кайсиите, направих си истинска ароматна кайсиева ракия". 

Ще има ли грозде за вино и ракия тази година

И разкрива тайната си рецепта за добра ракия. "На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтозу. Материалът трябва да стане тогава, когато няма захарност в него, когато стане на нула захаромера - вече материалът е готов за варене". 

Кайсиевата ракия е най на почит в Североизтока. "Тази година може да се похвалим с доста добра реколта от плодове, като се започне от кайсиите, както знаете в нашия район се славим с добра кайсиева ракия. Започнахме да варим плодови ракии от круши, праскови, сливи сега ще започнат тепърва", посочва собственикът на дестилерия Иво-собственик на дестилерия

Цената за изваряване на ракия е по джоба на всеки, казват клиентите. "Излиза около 5-6 лева литъра. Да кажем от един 200-литров казан може да изкарат около 20 литра до 30 литра ракия готова за консумация. Варира от 70 лева до 100 лева, в зависимост от това дали клиента си носи дърва", допълва Бодуров. 

И като заговорихме за дърва и подготовка на казаните за ракия, стигаме и до мерките за безопасност, защото инцидентите при приготвянето не са малко. "Тук в района, един наш колега има сериозно изгаряне, при което се стигна до постъпване в "Пирогов", разказва друг собственик на дестилерия Станислав.

В сезона на гроздето: Защо изкупната цена стигна 4 лв. за килограм

Затова в тази дестилерия задължително се работи със защитно облекло. "Като се има предвид с какво се работи - с много горещи флуиди, огън. Трябва да се вземат предпазни мерки като ръкавици от негорим материал, престилки, които да те покриват почти целия, пак от негорим материал и устойчиви на високи температури, предпазни обувки", допълва Станислав. 

А за да стане добра, мека плодовата алкохолна напитка, задължително условие са и качествените плодове. „Този плод, който може да го изядете, става за ракия. Това е тайната. Хубави плодове - хубава ракия", посочва Иво. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase