Част от центъра остава затворен през целия ден

Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден и столицата отбелязва своя празник.

По заповед на кмета Васил Терзиев днешният 17-ти септември беше неучебен, но присъствен за учениците.

Промени в движението в София заради празника на града

Заради отбелязването на празника част от центъра на столицата е затворен. Тържествата започнаха точно в 11:30 пред базиликата "Света София". В този час се проведе церемония по издигане знамето на София, а водосвет отслужи Негово Светейшество българския патриарх Данийл. Преди това държавният глава Румен Раден прие почетния караул. За празника входът в общинските музеи и галерии ще е безплатен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кметът на столицата Васил Терзиев и председателя на Столичния общински съвет Цветомир Петров призоваха за обединение в името на града по време на тържественото заседание.

„За първи път отбелязваме празника в така фрагментиран СОС. Показахме, че можем да се обедним в името на политическите решения”, отбеляза Петров.

„Трябва да помислим какво да направим, за да бъде град на бъдещото”, каза за столицата Терзиев. Според него политическите битки пречат на София и призова всички политици за помирение.

Общинските съветници в София отличиха 11 нови почетни граждани на София - сред тях и българските олимпийци, които се върнаха с медали от Париж.

 „Приемам го като едно голямо уважение към мен и приемам, че успехите ми се забелязват от страната ни”, заяви Карлос Насар.

„Щастлива съм и съм горда, че съм удостоена с това звание. Наистина усещането да се прибереш у дома е като никое друго”, каза Боряна Калейн.

На днешния празник имен ден отбелязват София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен. Екипът на NOVA им честити празника и им желае крепко здраве и благоденствие! 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase