Юлий Павлов и Теодор Славев с коментар на събитията

Политическите реакции, след като България получи ресора „Стартъпи, проучвания и иновации“ и споровете по приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост коментираха социологът Юлий Павлов и политологът Теодор Славев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Славев е на мнение, че ресорът не бива да се подценява, но той зависи от човека, който ще го управлява. Експертът допълни, че структурата на ЕК е направена така, че има много застъпващи се функции. „Над Екатерина Захариева е румънката, която ще отговоря за цялото портфолио“, каза още политологът.

Матева: Не знаем колко хора не са гласували на предишните избори заради проблеми с машините

Павлов смята, че Захариева е „човек, който се подготвя старателно“ и затова не очаква да има проблеми по време на изслушването. Социологът каза още: „Политиката на дискриминация по пол, която проведе Урсула фон дер Лайен, беше в полза на Захариева. Това беше извън всякакви правила, някои държави бяха принудени да оттеглят предложение за еврокомисар, защото е мъж, което е скандално. Равенство между половете не означава равна бройка, а равни възможности”, категоричен е той.

Гостите коментираха и спора за законите, гарантиращи плащанията по втория транш по ПВУ. Славев каза, че и трите проектозакона „са на масата от години“ и няма никакво обяснение защо досега не са приети. Павлов е на мнение, че „всеки опит да се приемат сега такива важни закони е безумие“. Той посочи, че не е добре за страната те да бъдат гласувани „набързо“. „Не е вярно, че ако сега не ги приемем, ще изгубим 10 милиарда“, допълни социологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase