Изкуствен интелект "рекламира" лекарство от името на Даниела Тренчева

Замесиха лице на NOVA във фалшива реклама на препарат за отслабване. Във Facebook се завъртя подправено видео с водещата от Новините на NOVA Даниела Тренчева. Тя "чете новина", в която диетолог промотира продукт по създадена от него нова формула". Споед твърденията в клипа с препарата може да се отървете от излишните килограми и да подобрите метаболизма си.

Лекарят предлага на желаещите да намалят сантиметрите на талията си да си закупят продукта, който "чупи рекорди по продажби и има над 10 000 отзива от доволни клиенти в България". 

Отново замесиха името на Никол Станкулова във фалшива реклама на хапчета за отслабване

Измамниците използват така наречената deep fake технология, която преправя гласа на човек с помощта на изкуствен интелект. На практика чрез нея могат да се направят аудиозаписи или видеа с реален човек.

Изглежда, че той изрича думи, които всъщност никога не е казвал, въпреки че гласът е неговият. Колкото повече снимков и видеоматериал има за дадения човек в интернет пространството, толкова по-качествено може да стане напасването на говора върху образа. Така и самата измама изглежда по-реалистична.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase