"Има система за ранни предупреждения. Държим връзка с климатолозите", каза съветникът на министъра на вътрешните работи

Каква е готовността на България да посрещне природни бедствия коментира Николай Николов, бивш директор на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и съветник на министъра на вътрешните работи, в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

„Има система за ранни предупреждения. Държим връзка с климатолозите. И в 90% от случаите това, което те казват, се случва. Има събития, които можеш да прогнозираш, има и такива, които не можеш“, каза Николов.

Расте броят на жертвите на наводненията в Европа

Той посочи, че властите са провеждали подготовка в случай, че циклонът „Борис“ се насочи към България.

Николов допълни, че плановете за безопасност трябва да се прегледат и актуализират. Работата по подготовката за евентуални наводнения се извършва от местните власти и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза още Николов. И допълни, че екипите работят.

Експертът каза още, че България е една от страните най-добре защитени от наводнения с изградени диги.

Той посочи, че заплатите на служителите в системата на МВР трябва да се увеличат с 30%. И допълни, че експлоатираните техника и автомобили, макар и на 20 години, са годни, но това не означава, че не трябва да се работи по линия на европейското финансиране за закупуване на нови. Николов допълни, че обучението на кадрите също е от голямо значение.

„Темата на NOVA”: Следи от огъня (ВИДЕО)

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase