Тези центрове ще се фокусират върху приложения на ИИ като обработка на езици и автономни системи

Въведение: Докато седя в офиса си във Финландия, се подготвям за следващата голяма глава в живота си: преместване в България. Въпреки че Финландия беше невероятна база за работата ми в областта на изкуствения интелект, сега погледът ми е насочен към България - страна, която според мен е готова да се превърне в ключов играч в революцията на ИИ. За мен това не е просто разширяване на бизнеса ми - това е да стана част от нещо много по-голямо. Искам да допринеса за пътуването на България към технологична трансформация и глобално признание в областта на ИИ.

Защо избрах България: Може би се чудите защо България? Това е въпрос, който съм си задавал много пъти през изминалата година. Докато наблюдавах развитието на българската технологична сцена, бях поразен от неизползвания потенциал на страната. България се гордее с високообразовано, технологично грамотно население, с нарастващ брой професионалисти, които искат да се потопят в областта на изкуствения интелект. Но освен това България притежава уникална смесица от талант, амбиция и креативност, която ми напомня за ранните технологични центрове, които сега са водещи в света.

Като главен изпълнителен директор на HeiTech и Voiz FM имах щастието да работя по пионерски проекти в областта на ИИ в Европа и Югоизточна Азия. Но след години работа в напредналата технологична екосистема на Финландия осъзнах, че истинските иновации често се случват там, където най-малко ги очакваш - а България е точно такова място. Тя прелива от потенциал и аз искам да помогна за отключването му.

Лично пътуване към иновациите: Пътят ми към изкуствения интелект започна в малък офис, където се занимавах с код, за да науча машините как да разбират човешката реч. Години по-късно ръководех проекти, които разработиха гласове с изкуствен интелект, способни да дублират филми в реално време, и системи за разпознаване на много лица, които могат да направят революция в сигурността. Но въпреки че имах късмета да работя по авангардни технологии, винаги съм вярвал, че истинската сила на ИИ се крие не само в продуктите, които създаваме, но и в хората, които движат иновациите.

За мен България представлява следващата граница на ИИ. Това е страна, в която семената на иновациите са засадени, но се нуждаят от подхранване. Моята цел е да пренеса опита и страстта си към ИИ в България, да помогна на местните таланти да се развиват и да позиционирам страната като лидер в световната индустрия на ИИ.

Какво планирам да правя в България: Следващите няколко години ще бъдат вълнуващи. Моята визия е да утвърдя България като централен център за иновации в областта на ИИ в Източна Европа. Това започва с изграждането на два най-съвременни центъра за научноизследователска и развойна дейност.

(НИРД) в областта на ИИ в София и Пловдив. Тези центрове ще се фокусират върху приложения на ИИ като обработка на езици и автономни системи - области, в които съм се специализирал по време на престоя си във Финландия. Идеята е да се създаде пространство, където българските таланти в областта на ИИ могат не само да развиват уменията си, но и да си сътрудничат с международни експерти.

Но това не спира дотук. Едно от основните ми убеждения е, че образованието и сътрудничеството са ключът към трайните иновации. Ето защо си партнирам с български университети, за да стартирам академия за обучение по ИИ. Тази академия ще обучава над 300 млади специалисти всяка година в най-новите технологии за ИИ, като гарантира, че следващото поколение специалисти по ИИ в България е подготвено да бъде водещо. Създаваме и програма за международен обмен с институции като Националния университет на Сингапур, за да пренесем най-добрите световни практики в България.

Изграждане на бъдещето на България в областта на ИИ: За мен това е нещо повече от бизнес начинание. Става дума за създаването на екосистема, която насърчава иновациите, творчеството и растежа. Искам младите българи да знаят, че не е необходимо да напускат страната си, за да работят по новаторски технологии в областта на ИИ. Те могат да го направят тук, с правилната подкрепа и ресурси.

Приложенията на ИИ в България са огромни. Потенциалът е неограничен - от създаването на реалистични гласове с изкуствен интелект за развлекателната индустрия до повишаване на сигурността със системи за разпознаване на лица. Моята роля е да помогна за полагането на основите, като изграждам инфраструктура, създавам партньорства и най-важното - наставлявам талантливите хора, които ще ръководят това движение.

Заключение: Докато се подготвям да напусна Финландия и да започна тази нова глава в България, съм изпълнен с вълнение. Преместването в България не е просто стратегическо бизнес решение - то е лична мисия. Вярвам в потенциала на тази страна, в нейните хора и в способността ѝ да се конкурира в световен мащаб. Заедно можем да изградим бъдеще, в което България ще стои начело на иновациите в областта на изкуствения интелект не само в Източна Европа, но и в целия свят

Интервюто е подготвено със съдействието на „Ситизеншип енд Инвестмънтс“
ООД
, които консултират г-н Тай Тран относно процедурите по придобиване на българско гражданство на основание чл. 16* от Закона за българското гражданство.

Редактор: Камена Георгиева