Седем души са привлечени към наказателна отговорност

ГДБОП проведе специализирана операция за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена с цел изнудване. Акцията е под надзора на Софийската градска прокуратура. Задържани и привлечени към наказателна отговорност са шестима души на възраст между 33 и 56 години, а още един е привлечен задочно, тъй като не е открит на територията на страната. Всички те имат предишни криминални регистрации.

Групата е действала от началото на 2022 г. до 1 октомври 2024 г. на територията на София и е създадена с цел извличане на печалба от изнудвания. Спрямо всички обвиняеми СГП е постановила задържането им за срок до 72 часа.

ГДБОП и НАП разбиха престъпна група: 11 млн. лв. укрити данъци и 57 млн., изтеглени кеш за гаранция

Операцията се състояла след продължило близо две години разследване – период, в рамките на който са събрани данни от и за потърпевши от престъпната дейност в качеството си на длъжници.

Към момента са разпитани и 22 свидетели, 8 от тях - пред съдия. В хода на проведените процесуално-следствени действия са извършени претърсвания на 10 адреса. Намерени и иззети са множество телефони, компютърни конфигурации, документи и вещи, имащи отношение към воденото разследване.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: МВР