Заявления за интерес за избор на финансови посредници могат да се подават до 29 октомври

Българската банка за развитие (ББР) стартира процеса по избор на финансови посредници, с които да сключи споразумения за предлагане на два гаранционни продукта по програма InvestEU в подкрепа на малкия и средния бизнес, и за изграждане на устойчива инфраструктура.

Банката е прилагащ партньор по програмата на Европейската комисия в България, която е основен инструмент на ЕС за инвестиции за възстановяване на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа.

В подкрепа на развитието на малкия и средния бизнес ББР ще съчетае финансирането на общи мерки за развитие на конкурентоспособността на МСП с подпомагане за приоритетни политики като зелен преход, иновации, дигитализация, културни и творчески индустрии.

Вторият продукт по програма InvestEU ще подкрепя създаването на устойчива инфраструктура и ще се предлага в три подпродукта в областта на отпадъците, отпадъчните води и чистия въздух; в сектор интермодален транспорт, както и в сектор води.

Очаква се в резултат от процеса на избор ББР да издаде гаранции в размер на над 833 млн. лева. Това ще спомогне за отпускането на кредити за българския бизнес в размер на над 2,5 млрд. лева.

Заявления за интерес за избор на финансови посредници могат да се подават до 29 октомври 2024 г.

Пълната документация, необходима за кандидатите за финансови посредници, е публикувана в специализираната секция на официалната уебстраница на ББР.

Редактор: Мира Мирчева