Всеки ден е борба за оцеляване, споделят бежанците

Година след началото на конфликта в Ивицата Газа търсенето на безопасно място за живот се е превърнало в ежедневие за хората, чиито домове са разрушени. По данни на ООН 1,9 млн. души - 86% от населението на Газа преди войната е разселено. Много от хората живеят в бежански лагери с ограничен достъп до храна и медицински грижи, предава Voice of America

В лагера “Бейт Лахия” в южната част на Газа живеят 200 семейства. Едно от тях е семейство Салха, което се е преместило от северната част на Газа, след като израелски удар е разрушил дома им.  В палатка, направена от плексиглас, сега живеят Варда Алмослами и съпругът ѝ Мондер, както и техните петима синове и две дъщери. Всеки ден е борба за оцеляване, казва семейството. „Всичко в живота ни е трудно, нямаме вода, електричество и други неща от първа необходимос", разказва Варда Алмослами. 

Отказ да воюваш: Историята на израелските резервисти, които се противопоставиха на войната в Ивицата Газа

Семейството на 13-годишната Бана Салха се е местило четири пъти, откакто домът им е бил разрушен. Тя казва, че копнее животът ѝ да се върне към нормалното. „Надявам се да възстановим къщата си. Искам да видя приятелите си, да се върна в училище“, казва Бана.  

На ръба на възможностите: Как се справят болниците в Ивицата Газа (ВИДЕО) 

Бащата на Бана, Мондер, е строителен работник. За четвърти път му се налага да изгида палатка от плексиглас за семейството си. Тъй като температурите през зимата ще паднат до 8 градуса по Целзий, Мондер казва, че прави всичко възможно да поправи и подготви мястото, в което живеят, тъй като няма пари за по-стабилен подслон. „Намирането на работа зависи от отношенията ви с общността. Ние сме чужденци тук, въпреки че сме жители на Газа. Ходим от място на място, от регион в регион. С тази война не мога да си намеря работа“, казва Мондер.

Година по-късно: Окървавеният 7 октомври в Израел и последствията

Заедно с други жени в лагера съпругата на Мондер, Варда, прекарва голяма част от деня си в приготвяне на храна и печене на хляб в глинена пещ. Тя продава част от хляба, което ѝ носи малък доход.   

В същото време многобройните опити за мирни преговори между Израел и “Хамас” продължават да се провалят, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, vesti.bg