Те отговарят и за спирането на миграционния натиск

Специалните сили на българската армия също отговарят за спирането на миграционния натиск към България. Това обясни командирът им в деня на военния парашутист. 

Президентът отдава почит пред подвига на българските парашутисти

Генерал-майор Явор Матеев посочи, че постоянно има група за специални операции, която действа в най-натоварените участъци по границата, а при нужда се сменя позицията ѝ като ефективен начин за справяне с нелегалното преминаване в страната. В деня, в който се отбелязват 80 години от първото бойно сражение на парашутната дружина от състава на Първата българска армия, остават обаче и проблеми пред тях. Затова те поискаха увеличение на възнагражденията на парашутистите и гласуване на проектите за превъоръжаване на специални сили с леко стрелково оръжие.

"Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти не е осъвременявано от 2006 година, а това са изключително опасни и рискови задачи. Не е нормално почти 20 години това специфично възнаграждение да не е променяно, което се дава за риск. В Специалните сили полагаме този риск еднакво. В самолета и във въздуха няма звание", посочи ген. Матеев. 

Редактор: Цветина Петкова