„Не отговарят на критерия да са на до 10 метра от бордюра на пътното платно”, заяви Ивайло Попов

Затруднение в дишането, алергии, астма и други белодробни проблеми, са заболяванията, които мръсният въздух може да причини. От години страната ни, и особено столицата, се бори със завишените нива на фини прахови частици. От екоминистерството обаче твърдят, че качеството се подобрява и в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми. Ще бъде ли още по-мръсен въздухът в София тази зима – коментар направи в ефира на „Социална мрежа” Ивайло Попов, част от екип „Въздух за Земята”.

„Това се прогнозира трудно, да не кажа невъзможно. Какъв въздух ще дишаме, зависи от две неща. Едното е колко замърсители имаме в околната среда, а другото - когато става въпрос за зимата – какви ще бъдат метеорологичните условия - наличие на инверсии и безветрие. Може да кажем, че по отношение на фините прахови частици имаме макар и много бавно подобрение, особено когато гледаме средногодишните концентрации. Относно азотния диоксид имаме влошаване на ситуацията”, поясни той.

Компрометира ли се умишлено системата за мониторинг на въздуха у нас

Според него двата пункта за мониторинг на въздуха в столицата – този в кв. „Павлово” и този в „Младост”, не са поставени правилно.

„Не отговарят на критерия да са на до 10 метра от бордюра на пътното платно. Ние замерваме и непосредствено до официалните станции, за да направим сравнение. На „Орлов мост”, „Александър Малинов” и Сточна гара стойностите са над нормата”, каза още Попов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Габриела Винарова