По думите му "не може да работиш и да си беден – това е оксиморон"

Формула на изчисление и периодично увеличение на минималната работна заплата, нивата на безработицата и заетостта, парите в бюджета за догодина и поскъпването на хранителните продукти коментира главният икономист на КНСБ Любослав Костов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

"Работещите бедни са над 11%. Миналата година бяха около 10%, сега са се увеличили въпреки ръста на минималната заплата. Не може да работиш и да си беден – това е оксиморон", смята той. По думите му в България има масов еднодетен модел и демографска криза: "Намаляваме с 50 хил души всяка година".

Колко пари са нужни за месечната издръжка на един работещ у нас

"Заетостта е 77%, а равнището на безработицата е близо до своята естествена норма", каза още Костов. Според него има морални, социални и икономически аргументи за случващото се в момента.

Икономистът представи данни, които сочат, че през последните 3 години в България стойността на минималната заплата е нарастнала с 43%. "За сравнение: в Турция е нарастнала с 64%, в Албания с 63%, Черна гора – 60%, Румъния – 59%, Полша – 61%, Сърбия – 50%. Това са държави със сходни номинални равнища на доходи", допълни той.

МС реши: Минималната работна заплата става 1077 лв. от 2025 г.

"В същите тези три години минималната заплата в Германия – 1700 евро, нараства с 30%. Тези 30% се равняват на минимална заплата в България. Ако ни питате кога ще ги догоним – няма да ги догоним с този ръст на заплатата. Докато бизнесът не разбере, че ерата на евтиния труд свърши и че това не е конкурентно предимство, така ще я караме", заяви Костов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева